Moscovici: Řecký záchranný program je demokratický skandál

Zpráva dne: Evropský komisař pro měnové a finanční záležitosti Pierre Moscovici popsal řecký program fiskálního přizpůsobení jako „demokratický skandál.“

V interview pro italské Corriere della Sera Moscovici sdělil:

„Je to skandál vzhledem k demokratickým postupům, ne s ohledem na samotná rozhodnutí. Ale takovýmto způsobem rozhodnout o osudu lidí, uvalit na ně detailní rozhodnutí ohledně penzí, trhu práce… Mluvím o základních detailech společnosti v zemi, které byly rozhodnuty organizací za zavřenými dveřmi, plány, které byly vypracovány technokraty bez minimální kontroly parlamentu. Bez toho, aniž by média věděla, co se vlastně řeklo, bez pevných kritérií či společných směrnic.“

Moscovici v rámci Ambrosetti Fóra v Itálii kritizoval to, jak funguje tzv. euroskupina a vyzval k větší demokracii a transparentnosti v rozhodovacích strukturách, které by měly eurozóně pomoci.

„Jsem ale přesvědčený, že eurozóna bude mít před sebou jen skutečně skvělou budoucnost, když vyřešíme tři palčivé politické otázky: nedostatek demokracie v rozhodovacích strukturách, potřebuju zajistit, aby budoucí Evropský monetární fond úspěšně stavěl na demokratických principech a zajistit ekonomickou a sociální konvergenci, neboť divergence způsobuje nebezpečné politické rozdělení mezi zeměmi.

Ten problém je strukturální. Mluvíme o rozhodnutích, která jsou nejdříve připravena úředníky, v téměř dokonalé neprůhlednosti – a pak si je berou ministři za zavřenými dveřmi, často jsou k tomu jen velice omezené diskuse a žádná formální pravidla. … v rámci euroskupiny není staveno podporovat všeobecný zájem eurozóny jako celku. Hlavní rozhodnutí se činí kolem národního rozpočtu a reforem a nikdo není, a nikdo se necítí být zodpovědný za tato rozhodnutí Evropskému parlamentu.

A zašel bych až tak daleko, že bych řekl, že tato chyba v governance evropské měnové unie je demokratický deficit a někdy v minulosti, když se podíváme na Řecko, je to blízko demokratickému skandálu.

Jak si asi uvědomujete, z toho, co už jsem řekl, tak si myslím, že ekonomická a měnová unie potřebuje velký skok kupředu u institucí, aby toto politické vakuum opravila. Nemůžeme tady mít hlavní rozhodovací fórum pro eurozónu, zcela odpojené od základních demokratických standardů, které jsou zakotveny jako metoda Společenství.

Reforma governance eurozóny je tedy předpoklad pro zvýšenou solidaritu. Jakékoliv navýšení pravomocí EU se musí odrážet v demokratičtější eurozóně.“

A k tomu komentář z webu Keep talking Greece, který sleduje řecké zprávy a informace v angličtině:

Moscovici si asi celou dobu myslel, že řecké „přizpůsobovací“ programy byly implementovány a vynuceny mimozemšťany. Vypadá to, jako kdyby evropský komisař jen tak stál na setkáních euroskupiny, koukal překvapeně a ani nehlesl, jak malí zlí mužíčkové z vesmíru vytvářejí budoucnost pro každé řecké dítě, muže, ženu a seniora až do posledního detailu a zavedou své zlé plány na celou zemi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.