Umělá inteligence a roboti ohrozí zásadně pracovní místa už za pět let

Přečetli jsme: Podle posledních studií začnou dopady automatizace na pracovní místa v případě 60 % firem už do roku 2022. Jak se nejspíš změní pracovní trh a jaké je budoucnost práce?

Nová studie Redwood Software a Sapio Research ukázala, že lídři v oboru IT se domnívají, že automatizace bude mít dopad na 60 % firem do roku 2022 a ohrozí tak i pracovní místa. A nyní je tu nová zpráva od PwC, která je druhou největší firmou na světě, poskytující profesionální služby a ta vidí podobný časový postup: kdy lidé budou muset přejít k novým dovednostem – nebo zůstat za automatizací, která bude dominovat.

Zpráva nazvaná „Pracovní síla budoucnosti“ provedla dotazování u 10 000 lidí od Číny, Indie přes Německo, Velkou Británii a USA s cílem lépe pochopit budoucnost práce. Téměř 37 % dotazovaných si myslí, že umělá inteligence a robotika ohrozí jejich pracovní místa, v roce 2014 se toho bálo 33 % lidí.

Jeden ze scénářů, se kterými zpráva pracuje, je budoucnost, v níž „typická“ pracovní místa – kde lidé mohou stále postupovat pomocí povýšení – už neexistuje. Takže zde je o výše uvedenou potřebu získávat nové dovednosti. Je už nyní patrné, že automatizace bere práci, ale není tomu tak stejně u každého oboru.

Jsou zde rozdíly dle oborů, ale během dalších pěti bude potřeba, aby pracovníci měnili své dovednosti urychleně. Lidé jsou prý podle zprávy na změny připraveni: 74 % ukázalo ochotu se naučit nové věci, nebo se zcela rekvalifikovat tak, aby byli zaměstnavatelní i v budoucnosti.

V březnu 2017 PwC vydala zprávu o tom, že ohroženo je 38 % pracovních míst v USA (a do kvůli automatizaci, do roku 2030), v Německu je to 35 %, ve Velké Británii 30 % a v Japonsku 21 %.

Již minulý rok řekl zakladatele Microsoftu, Bill Gates, že jsou tři dovednosti, které lidé budou potřebovat, aby přežili na trhu práce, který bude technologie rozvíjet: věda, strojírenství a ekonomie.

Nemusejí být experty, ale musí chápat, čeho jsou lidé v různých sférách schopni.  Případě robotiky, ti, kteří budou mít znalost, jak řídit automatické softwarové programy budou poptáváni.

56 % dotazovaných se domnívá, že vlády by mohly učinit kroky k ochraně pracovních míst, obzvláště vůči lidem, kteří nemají technické dovednosti, aby nadále mohli pracovat a získávat příjem.

Je tu samozřejmě také koncept univerzálního základního příjmu, který byl navržen jako možný krok, jak se vypořádat s automatizací. Nápad získává podporu a hovoří se o něm stále víc, i když řada lidí si myslím, že jsou i lepší možnosti.

Gates si myslí, že by to fungovalo, ale zatím nemáme prostředky, jak tento koncept spustit. Bývalý viceprezident USA Joe Biden se domnívá, že budoucnost, v níž budou pracovní místa a tvrdá práce prioritou, bude lepší pro všechny.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.