Kanada ucukla před podpisem nové Transpacifické dohody

Financial Times. Tlak Japonska i dalších zemí pokračovat s dohodou TPP navzdory tomu, že se Trump z dohody stáhnul, nevedl k cíli. Na poslední chvíli vyjádřil námitky kanadský premiér Trudeau.

V pátek měl japonský premiér Abe vyjádřit dohodu pokračovat s Transpacifickým partnerstvím, a to v souvislosti se summitem APEC. Trudeau se ovšem na mítink nedostavil a místo toho hovořil s japonským premiérem. Nebylo jasné, jaké jsou kanadské obavy. Byl to velký úder Abemu, který do dohody TPP vložil velké množství politického kapitálu. Abe naznačil, že dohoda byla uskutečněna ministry zahraničí, ale Kanada v pátek na poslední chvíli uvedla, že „není připravena potvrdit dohodu.“

Kanadská vláda řeší jiné závažné problémy, především vyjednání Severoamerické zóny volného obchodu. Kanaďané následně zjemňovali neochotu země k nové TPP s tím, že se o žádný zásadní úder nejedná a že summit APEC měl i původně sloužit k diskusi možností, než k dosažení finální dohody.

Kanada prý není jedinou zemí, která má určité problémy s TPP. Důležité jsou prý sektory jako automobilový průmysl, zemědělství i duševní vlastnictví.

Snaha zachránit dohodu byla doprovázena tím, že některé kontroverzní body, které chtěl mít v dohodě Obama, byly suspendovány. Patří tam právě přísná pravidla duševního vlastnictví pro nové léky a další, které se týkají právě výroby aut i textilu.

Drama kolem TPP nastalo v situaci, kdy Trump využil APEC k tomu, aby se postavil proti zemím, které „chronicky zneužívají obchod“ v daném regionu. A zároveň navrhnul bilaterální dohody se zeměmi v regionu, což Japonsko i další země prozatím zdvořile odmítly. TPP není jedinou možnou dohodou v regionu. Čína a členové ASEAN se snaží o tzv. regionální komplexní ekonomické partnerství, které by zahrnovalo řadu členů TPP.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.