Komentátor Die Welt: Tři důvody, proč daňové ráje opravdu nepotřebujeme

Přečetli jsme: Jak probíhá diskuze o daňových rájích ve světě? Daňové ráje asociálně ničí daňovou morálku, brání konkurenci a zvyšují daně, myslí si německý pravicově orientovaný komentátor deníku Die Welt. 

Přinášíme výtah z video-komentáře ekonomického komentátora deníku Die Welt Holgera Zschäpitze. Reaguje v něm nejen na odhalení tzv. Paradise Papers, ale také na vášnivou obhajobu svého redakčního kolegy, který naopak tvrdil, že kdyby daňové ráje neexistovaly, museli bychom si je vymyslet. (pozn. redakce, Holger Zschäpitz je pravicově orientovaný ekonomický komentátor).

Zschäpitz na rovinu říká, že daňové ráje jsou asociální.

První důvod je podle komentátora ten, že daňové ráje ničí systém. Připomíná, že před rokem se objevily Panama Papers, které ukázaly zapojení mnoha prominentů a politiků, bylo kolem velké pozdvižení a tlak „teď konečně se pustíme do boje proti daňovým rájům.“ A Zschäpitz přímo říká, že kromě nových voleb na Maltě a Islandu, se nestalo vůbec nic.

Normální lidé si pak musejí myslet, že s bohatými se prostě zachází jinak než s obyčejnými lidmi. Když se tento pocit ve společnosti rozšíří, pak bude klesat daňová morálka. Každý se nutně bude ptát: proč bych já měl platit daně, když bohatí tomu uniknou? Daňové ráje jsou asociální v tom, že ničí tento pocit – když využívám infrastrukturu státu, pak za ni také musím platit.

Druhý důvod je, že daňové ráje zabraňují daňové konkurenci. Zschäpitz se staví za „trošku daňové konkurence“, aby to politiky nesvádělo k tomu řešit deficity navyšováním daní. Ale daňové ráje nejsou žádná přirozená daňová konkurence. Jak můžete konkurovat někomu, kdo má nulové daně? Podle Zschäpitze dokonce daňové ráje s nulovými daněmi konkurenci škodí. Jako příklad uvádí i snahy o srovnání daní v rámci EU – podle něj tedy směrem nahoru, což by uškodilo daňové konkurenci.

Třetí důvod je, že bychom všichni mohli platit nižší daně, kdyby nebyly daňové ráje. Zschäpitz cituje francouzského ekonoma Zucmana (přinesli jsme s ním rozhovor zde). A uvádí, že každý rok firmy přemístí do daňových rájů 600 miliard euro a dále je v daňových rájích uskladněno 7 bilionů eur majetku. Kdybychom toto mohli zdanit, pak bychom všichni mohli platit nižší daně a ještě by byly vyrovnané rozpočty, říká Zschäpitz.

Závěrečné slovo: Daňové ráje je potřeba „nechat vyschnout“ a my všichni budeme šťastnější, míní německý komentátor. 

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.