V Zimbabwe se ptají, zda nový prezident skutečně přinese změnu

AP. Nový prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa je známý jako chytrý a bezohledný politik. Mnoho Zimbabwanů se nyní ptá, zda je to právě on, kdo bude schopen zemi přinést kýženou změnu.

Otázkou totiž je, zda si nový prezident udrží nezávislost od vládnoucí strany ZANU-PF, aby se mu podařilo obnovit demokracii s podporou opozičních lídrů a také obnovit poškozenou ekonomiku země.

Vládnoucí strana už ukázala, že umí ochraňovat své lidi: Mugabe, kterého nový prezident nahradil, dostal záruky, že nebude právně stíhán.

Překvapivý vzestup Emmersona Mnangagwy byl podpořen především vojáky, kteří minulý týden převzali fakticky moc nad zemí, a také poslanci vládnoucí strany, kteří navrhli impeachement Roberta Mugabeho. A zdá se, že Mnangagwa se bude nyní opírat o oba tyto pilíře, se kterými ho váže jeho politická kariéra, a to už od 60. let 20. století.

Podle expertů bude ale Mnangagwova závislost na obou pilířích jasnější až oznámí nové členy své vlády.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.