Reflexe víkendového sjezdu strany Alternativa pro Německo

Přečetli jsme:  O víkendu proběhl sjezd strany Alternativa pro Německo a volba nového vedení, na kterém posílilo pravicově národní křídlo. Co dalšího sjezd přinesl?

Jeden z komentářů Thomase Kreutzmanna pro ARD Tagesschau se zaobírá tím, proč na sjezdu strany Alternativa pro Německo  (AfD) posílilo pravicově národní křídlo. Výběr předsednictva se ukázal být důležitým testem pro další vývoj strany, která je rozdělená mezi konzervativně-ekonomický liberální proud a národně-sociální proud. Byla otázka, jaké křídlo získá na vlivu poté, co ze strany odešla umírněná Frauke Petry.

(Poznámka redakce: Informace o sjezdu najdete zde.)

Kreutzmann poznamenává, že chaos na sjezdu připomínal rané sjezdy strany Zelených.

Jako zachránce se pak zjevil šéf parlamentní frakce AfD Alexander Gauland, jako „praotec“ pravicové strany. Umírněný Pazderski byl zastaven. Gauland, to je politický provokatér, člověk silných slov, který rád porušuje politickou korektnost. Meuthen, který byl zvolen do vedení, ale bude v Bruselu, takže Gauland bude hlavním představitelem strany v zemi.

Gauland varuje před příliš brzkou účastí na vládě. Jeho vzorem je rakouská strana Svobodných, FPÖ. Gauland také uvedl, že chce být spojen s občanskými hnutími, Pegidu sice nejmenoval, ale dá se očekávat, že jí do této skupiny řadí.

AfD je zatím velmi úspěšná, je zastoupená ve 14 ze 16 spolkových sněmech, z ničeho se stala třetí nejúspěšnější frakcí ve Spolkovém sněmu, strana má nyní rekordních 28 000 členů.

Druhý den sjezdu v Hannoveru byla do vedení strany zvolena také Alice Weidelová a zástupce frakce strany v Bundestagu Beatrix von Storchová. Druhý den  jednání sjezdu probíhal klidněji.

Weidelová uvedla, že soumrak  Angely Merkelové již nastal a že je to úspěchem AfD. S AfD, zdůraznila také Weidelová, má Německo zase skutečnou opozici.

Von Storchová zase ve svém projevu označila Merkelovou za největšího porušitele práva v německých dějinách po druhé světové válce. A dodala, že islám patří k Německu stejně tak málo, jako patří Merkelová do kancléřského úřadu. Von Storchová také řekla, že problém Německa je dekadence elit a že AfD je poslední nadějí Německa.


Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor  – Olaf Kosinsky – Own work, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58305311

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.