Přeprodává Čína v tichosti přebytečný ruský LNG do Evropy?

Zatímco se Evropa snaží vymanit ze své energetické závislosti na Rusku, stává se závislejší na Číně.

Před pár týdny jsme se s překvapením dočetli, že navzdory potlačenému apetitu po energiích v souvislosti s krachem na trhu s bydlením a hospodářským poklesem Čína letos odebírá více ruského zemního plynu, zatímco dovoz z většiny ostatních zdrojů klesá, uvedl web OilPrice.com. V červenci portál SCMP upozornil, že podle údajů čínských celních úřadů nakoupila Čína za prvních šest měsíců roku celkem 2,35 milionu tun zkapalněného zemního plynu (LNG) – v hodnotě 2,16 miliardy dolarů. Objem dovozu se meziročně zvýšil o 28,7 %, přičemž hodnota vyskočila o 182 %. Rusko tak předstihlo Indonésii a Spojené státy a stalo se letos čtvrtým největším dodavatelem LNG do Číny.

Co stojí za tímto bizarním nárůstem dovozu ruského LNG, spekulují analytici? Podle OilPrice.com Čína v tichosti přeprodává ruský zkapalněný zemní plyn na jediné místo, které ho zoufale potřebuje ze všeho nejvíc: Evropě… a samozřejmě s přirážkami.

Největší světový odběratel zkapalněného zemního plynu tak přeprodává část svých přebytečných nákladů LNG kvůli slabé domácí poptávce po energiích. Na spotovém trhu díky tomu vznikla dostatečná nabídka, kterou Evropa využila navzdory vyšším cenám, informovaly noviny Financial Times.

Podle výzkumné společnosti Kpler dovoz LNG do Evropy v prvních šesti měsících roku 2022 meziročně vzrostl o 60 %.

Hospodářský pokles v Číně sice přinesl Evropě tolik potřebnou úlevu, je tu ovšem „menší detail“. Jakmile se v této komunistické zemi obnoví hospodářská aktivita, situace se rychle obrátí. Evropa se tím také stává energeticky závislou na Pekingu, což je v rozporu s geopolitickým trendem, kdy se USA a jejich spojenci snaží bránit liberální mezinárodní řád.

A co ceny?

Ceny LNG v Asii se v současné době pohybují kolem 45 dolarů za milion britských termálních jednotek – o více než 10 dolarů levněji než evropský zemní plyn, který se prodává za více než 60 dolarů za milion BTU (British Thermal Unit). Rozdíl v cenách odráží rozdíl v poptávce.

Pokud bude Rusko nakonec vyvážet více plynu do Číny jako prostředek k potrestání Evropy, bude mít Čína větší kapacitu k přeprodeji svého přebytečného plynu na spotovém trhu – což sice nepřímo pomůže Evropě, ale čím zoufaleji bude Evropa řešit své energetické dodávky, tím více budou mít politická rozhodnutí Číny sílu ovlivnit celý blok.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Basotxerri, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.