Čínský think tank: politika „nulového covidu“ není udržitelná

Nová zpráva se kacířsky postavila dosavadní čínské politice nulového covidu a varuje před ekonomickou stagnací.

Čínský think tank Anbound se sídlem v Itálii zveřejnil v neděli vědeckou zprávu, ve které vyjadřuje nesouhlas se stávající politikou boje proti Covid-19 v Číně, která bývá nazývána „politikou nulového covidu“. Akademici ve zprávě vyzývají čínské úřady ke změně strategie, napsala agentura Associated Press.

Zpráva uvádí, že omezení, která vedou k uzavírání měst a narušují obchod, cestování a průmysl, se musí změnit, aby se zabránilo „hospodářské stagnaci“: „Prioritním úkolem by měla být prevence rizika ekonomického stagnace,” uvedl think tank ve zprávě. Je čas, aby “Čína upravila svou politiku kontroly a prevence virů”.

Tento vzácný projev nesouhlasu s politikou strany byl o den později z platforem Wechat a Sina Weibo odstraněn, uvedla agentura.

Očekává se, že antivirová omezení zůstanou v platnosti přinejmenším do říjnového a listopadového zasedání komunistické strany. Si Ťin-pching na něm pravděpodobně bude zvolen na třetí pětileté funkční období generálním tajemníkem Komunistické strany Číny. Ekonomové a odborníci na veřejné zdraví již od poloviny roku 2021 varují, že politika nulového Covidu, jejíž smyslem je udržet virus mimo Čínu izolací každého případu, není udržitelná. Čínští představitelé ale tvrdí, že nemají jinou možnost, protože volné šíření viru by zahltilo čínské nemocnice.

Čínský HDP vzrostl v prvním čtvrtletí roku 2022 o 4,8 % a ve druhém o 0,4 %, což je nejpomalejší tempo růstu od vypuknutí epidemie koronaviru v roce 2020. Pokles nastal poté, co byla velká průmyslová města, jako například Šanghaj, uzavřena kvůli karanténě. Ekonomika je také pod tlakem klesající aktivity v oblasti nemovitostí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.