Počet pivovarů v Německu poprvé po desetiletích klesá. Rostoucí náklady a nízká spotřeba vytvářejí tlak na tradiční pivovary a průkopníky řemeslného piva.
Za posledních pět let se počet pivovarů snížil o 93 na 1 459, uvádí Německý svaz pivovarů (DBB) s odvoláním na předběžné údaje Spolkového statistického úřadu. Dochází tak ke zvrácení již řadu let trvajícího trendu, který byl způsoben především řemeslným pivem a následnou vlnou nově vznikajících podniků.
Úpadek se však týká i mnoha tradičních podniků: „Co se týče uzavírání, zaznamenáváme zhruba stejný počet zakladatelů jako starých rodinných podniků,“ říká prezident DBB Christian Weber. Kromě toho jsou začínající podniky, které by mohly zaplnit mezery, mnohem vzácnější. „Zakladatelům podniků – stejně jako celé ekonomice – chybí jistota plánování.“
Weber vyjmenovává celou řadu příčin negativního vývoje: „Nejprve přišla koronavirová krize, poté krize cen energií. Zejména z menších podniků odteklo hodně kapitálu. Nyní je tu také všeobecná zdrženlivost spotřebitelů.“
Pivovary musí také do roku 2045 dosáhnout klimatické neutrality, což vyžaduje rozsáhlé investice a nové technologie, které ještě nejsou plně vyvinuty. Náklady na energii tvoří 10–15 % nákladů u velkých pivovarů a až 20 % u menších. Hlavní výdaje zahrnují vaření, chlazení a čištění lahví.