Evropská centrální banka je blíže ukončení kvantitativního uvolňování

Bloomberg. Jestřábi získávají větší vliv.  Stále více ekonomů očekávají ukončení programu nákupu dluhopisů, protože se šíří optimistické výhledy na inflaci. Očekává se oznámení ukončení programu nákupu aktiv do června.

Očekává se, že úroková sazba se zvýší na -0,25 % ve druhém čtvrtletí roku 2019 z nynějších rekordních minus 0,4 %. výhled říká, že ekonomika je ve fázi velké ekonomické expanze, což povede k navýšení inflace. Jiní se obávají síly eura a rizika, že právě to zničí cenové tlaky.

Hlavním úkolem pro ECB tedy bude řádná komunikace.

Růst mezd sice nebrzdí nárůst cen, ale zároveň nelze očekávat ani velký přínos. Očekává se, že nárůst mezd zůstane pod tzv. obecným pravidlem, tj. inflace plus zisky z produktivity práce. odhady se pohybují kolem 2,1 % v tomto roce.

Protože se ovšem názory na to, jak pokračovat v monetární politice liší, pak se Draghi může rozhodnout získat čas a oddálit rozhodnutí na mítink 8. března.

Je možné, že právě v březnu ECB slovně přeruší spojení mezi nákupy aktiv a inflačním výhledem. A to by poskytlo ECB více flexibility k ukončení programu kvantitativního uvolňování.

Prozatím se tedy očekává, že Draghi bude zdůrazňovat slabé inflační tlaky a také dezinflační tlak ze silného eura. A také by to prokázalo jeho „magii“ – schopnost vést finanční trhy jen pár slovy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.