Strache si hraje s balkánským ohněm

Kurier. Rakouský vicekancléř Strache byl pro odtržení Republiky srbská od Bosny a Hercegoviny. Podle expertů to je proti rakouským zájmům, napsal rakouský list Kurier.

Kancléř Rakouska Sebastian Kurz při své cestě do Berlína opakovaně zdůrazňoval, aby jeho vláda byla souzena dle činů.

Jenže mezitím se v Rakousku vynořila informace z minulého září. Předseda strany Svobodných Strache pochyboval v srbské televizi o legitimitě Bosny a Hercegoviny a vyjádřil se pro odtržení Republiky srbská, tedy části Bosny, kterou obývá srbské a chorvatské obyvatelstvo.

Dnešní Bosna a Hercegovina nemůže fungovat. Mezinárodní společenství chrání násilím uměle vytvořený stát, což neodpovídá přání lidu v tomto státě, uvedl Strache.

Podle experta na Balkán Olivera Schmitta je to velmi problematický výrok, který odporuje zájmům Rakouska v tomto regionu. Takovými slovy se prý situace v už tak zranitelné Bosně dále zhorší.

Zajímavé je, že v Bosně jsou rakouští vojáci, tři čtvrtiny v zahraničním nasazení jsou na Balkáně. Oficiálně panuje v úřadech ke starému výroku Stracheho mlčení.

Proč to vůbec Strache řekl?

Svobodní chtějí tímto způsobem oslovit Srby v Rakousku, myslí si Schmitt. Strache sám se představuje jako „přítel Srbů“, což z není z hlediska volební taktiky bezvýznamné. Asi čtvrt milionů lidí v Rakousku má srbský původ. Schmitt se také domnívá, že konflikt přiostřuje přítel Svobodných Rusko. Prý chce v tomto regionu nestabilitu tak, aby získalo oproti západu větší vliv. 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.