Lagardeová z MMF: Těžba kryptoměn spotřebovává příliš mnoho energie

Bloomberg.  Těžba kryptoměn je příliš náročná na energii a spotřebovává tolik elektřiny jako ekonomika z G20, uvedla Lagardeová.

Lagardeová to uvedla na setkání v Davosu. Očekává, že pokud bude vše takto pokračovat, pak systém bude potřebovat tolik elektřiny jako celá Argentina.

Elektřina, kterou potřebuje globální síť počítačů, které spočívají na blockchainové technologii, která stojí za bitcoinem, se za poslední rok ztrojnásobila – jde o více než 37 gigawatt hodin za den. Což je totéž jako třicet jaderných reaktorů s kapacitou 1,2 gigawattu, které budou fungovat na plnou kapacitu.

Vyšší ceny povzbudily „dolování“, ale je nemožné říct, kam trh vlastně směřuje. Pokud zůstane cena vysoká, pak spotřeba energie bude také taková.

Lagardeová k tomu dodala, že v době klimatické změny, kdy sledujeme, kolik uhlí se používá v určitých čínských provinciích, aby se těžil bitcoin, pak má velké obavy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.