Mnichovská bezpečnostní konference: nové plány pro evropskou vnější politiku

Jaké jsou německé a také francouzské představy o společné obranné a vnější politice?

Mnichovské bezpečnostní konference se zúčastnila i německá ministryně obrany Ursula van der Leyenová. A nepůsobila jako ministryně, která odchází, ale spíš jako ta, která je pevně v sedle a bude v rezortu působit i nadále. Komentář přímo z Mnichova napsal pro ARD Tagesschau Christian Thiels.

Ministryně totiž představovala široké plány a plédovala za posílení evropské spolupráce ve vnější oblasti. Cílem je jedna Evropa, která bude mít i vojensky větší sílu. Může nést více zodpovědnosti.

PESCO je počátek dobré cesty, znovu se zvedla myšlenka evropské obranné unie. Politicky byl dán úkol vytvořit „armádu Evropanů.“ V evropské vnější politice ale tak daleko zatím nejsme, řekla van der Leyenová. Kontroverzní otázky blokuje nutnost jednomyslnosti – proto je prý potřeba něco jako PESCO mít i ve vnější politice, řekla německá ministryně obrany.

Přenesení principů PESCO na vnější politiku by mohlo vést k rozhodování většinou. Tím by byla EU akčnější, ale docházelo by k žhavým diskusím se zeměmi, které by byly v menšině. Ministryně proto uvedla, že je potřeba být jak schopný jednat, tak i politicky být rozhodný. Evropa musí dohonit tempo u otázek jako je terorismus, chudoba a klimatická změna. Ti, kteří chtějí, musejí jít kupředu, aniž budou jednotlivě blokováni.

Je prý potřeba mít společnou strategickou kulturu Evropy. Společné evropské porozumění našim zájmům, cílům a nástrojům vnějšího jednání. Jen pak bude mít Evropa váhu. Van der Leyenová získala podporu své francouzské kolegyně. Také ona se domnívá, že Evropa potřebuje „vlastní strategickou autonomii, aniž by USA musely chvátat k evropskému marodovi.“

Někteří si v takových chvílích vzpomněli na dávné časy osy Paříž – Bonn. Proto tak aplaus nebyl ode všech. Především menší země EU se obávají nové německo-francouzské dominance.

Van der Leyenová básnila o možné síle Unie. Pakt pro zasíťovanou bezpečnost. Jak by to vypadalo? Něco ukazuje koaliční smlouva mezi SPD a CDU/CSU. V ní je ukotveno, že dodatečné finanční prostředky poplují do oblasti obrany a rozvojové politiky, a to v poměru jedna ku jedné.

To bude znamenat reálný vzestup finančních prostředků pro obé, říká německá ministryně obrany. Zasíťování bezpečnosti má znamenat společné působení vojenských prostředků, ale i zahraniční a rozvojové politiky s diplomacií a ekonomickými vztahy. Jedno bez druhého nejde, řekla van der Leyenová – bezpečnost a rozvoj.

Nebyla ovšem jediná, řada předřečníků o tom hovořila též.

 Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – MSC / Kuhlmann

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.