Albánie a Makedonie by měly brzy vstoupit do EU

Zpráva dne: Evropská komise s podporou dalších zemí, například Německa, chce zahájit přístupová jednání s Albánii a Makedonii.

Již v létě chce Evropská komise zahájit jednání o přístupu s Albánií a Makedonií. Uvedl to evropský komisař pro přistoupení. Obě dvě země se takto kvalifikovaly díky důležitým reformám.

Evropská komise si přeje brzké rozšíření o Albánii a Makedonie. Lidé v této zemi si prý zaslouží konkrétní evropskou perspektivu. Johannes Hahn, který je komisařem pro rozšíření EU, řekl, že Albánie toho udělala hodně v boji proti organizované kriminalitě. Naopak uvažování Komise vzhledem k Turecku se nezměnilo.

Se Srbskem a Černou Horou se již vedou rozhovory. I další země jako Albánie, Makedonie, Kosovo, Bosna-Hercegovina si mohou dělat naděje na členství.

Merkelová uvedla, že Německo perspektivu EU pro šest zemí Balkánu podporuje. Pro členství se vyslovuje také Maďarsko, Rakousko, Polsko a Itálie. I když Hahn uvedl, že země západního Balkánu budou mít před přijetím ještě hodně práce.

Merkelová se pro přiblížení zemí západního Balkánu k EU vyslovila i kvůli silnějšímu vlivu Ruska a Číny. Zároveň ovšem odkázala na nutnost řady dalších reforem, například v právním systému. Ale datum možného vstupu do EU Merkelová nestanovila.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.