Tillerson končí jako ministr zahraničí, nahradí ho dosavadní šéf CIA Pompeo

Aktuálně: V bezprecedentním kroku v americké politice odvolal prezident Donald Trump svého šéfdiplomata Rexe Tillersona. V úřadu ho má nahradit dosavadní šéf CIA Mike Pompeo.

Donald Trump vyhodil Tillersona po měsících sporů o zahraniční politiku, informují noviny Financal Times.

Americký prezident tweetoval, že ministrem zahraničí se stane Mike Pompeo, který byl doposud šéfem CIA, prý udělá „skvělou práci.“ A novou ředitelkou agentury se stane Gina Haspelová, dosavadní zástupkyně Pompea.

Trump novinářům řekl, že si myslí, že Rex (Tillerson) nyní bude šťastnější. S Pompeem má prý velmi dobrou „chemii“, kdežto Tillerson uvažoval jinak.

Tillersonův vyhazov je další v řadě, ani ne týden poté, co odešel Gary Cohn, když prohrál s prezidentem spor ohledně uvalení cel na ocel a hliník. A zároveň Tillersonův odchod přichází ve chvíli, kdy se administrativa připravuje na setkání s Kim Čong Unem.

Prezident se chtěl ujistit, že bude mít nový tým pohromadě ještě před rozhovory se Severní Koreou, a také před nastávajícími obchodními vyjednáváními, zaznělo z Bílého domu. Administrativa také řeší, jak se vypořádat s obviněními z ruského vměšování do prezidentské kampaně, a zda se stáhnout z obamovské dohody s Íránem.

Prezident řekl, že osobně měl s Tillersonem dobré vztahy, ale v řadě oblastí se s ním neshodl. Znovu zopakoval, že íránská dohoda je strašná, Tillerson si myslel, že je v pořádku. Já jsem ji chtěl porušit, řekl Trump, nebo něco udělat, ale on měl jiný postoj.

Trump se domnívá, že tou správnou osobou pro současnou těžkou situaci je Pompeo. Jeho jmenování ovšem vyžaduje souhlas Senátu, který ho minulý rok potvrdil ve funkci šéfa CIA.

Tillersonův mluvčí uvedl, že ten rozhodně chtěl zůstat ve funkci. Zdůraznil, že neví, proč ho Trump vyhodil.

Předseda Rady pro mezinárodní vztahy uvedl, že Tillerson vstupoval do úřadu oslaben tím, že s prezidentem neměl předchozí vztah. Od začátku tak měl problém, Trump a Tillerson neviděli věci stejně, ani osobně, ani politicky. Naopak, Pompeo s prezidentem pracuje už rok, pomohlo mu to se usadit v administrativě. Tillerson si také nikdy nevytvořil k ministerstvu vztah.

Tillerson se snažil vytvořit si od počátku vztah s prezidentem, se kterým se poprvé potkal během náhodného interview po prezidentské kampani. Měl také spory s prezidentovým zetěm Kushnerem, Haleyovou, velvyslankyní USA při OSN i poradcem pro národní bezpečnost generálem McMasterem.

Trump často tweetoval svou nespokojenost s Tillersonem, například, když mu řekl, že „maří čas“ snahou vyjednávat s Kimem. A v posledních dnech to vypadalo, že se Tillerson snaží držet distanc od rozhodnutí jednat se severokorejským lídrem.

 Ilustrační obrázek:  Autor – U.S. Department of State from United States – Secretary Tillerson Delivers Remarks on the 2016 International Religious Freedom Report, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61702826

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.