Francie čelí stávce, odbory testují Macrona

Zpráva dne: Francouzské odbory stávkují proti reformám prezidenta Emmanuela Macrona. V hledáčku je především jeho reforma trhu práce.

Učitelé a zaměstnanci železnic protestují proti reformám trhu práce, píší noviny Financial Times o situaci ve Francii.

Francie prochází největším střetem mezi odbory a vládou od té doby, kdy se k moci dostal Emmanuel Macron. Učitelé a pracovníci aerolinek i železnice jsou proti velkým reformám trhu práce.

Macron chce změnit francouzskou ekonomiku. Musí nyní ovšem čelit železničním odborům, které od dubna hodlají testovat veřejnou podporu pro reformu sérií stávek

Pracovníci na železnici se spojili se státními zaměstnanci, kteří protestují proti změně zaměstnání a statutu pro odchod do důchodu, zavřou se školy, omezí veřejná doprava.

Laurent Berger, představitel mocných odborů CFDT, už varoval, že buď bude vláda naslouchat varovnému výstřelu, nebo bude pokračování… členové odborů budou velmi dobře mobilizováni.

Státní zaměstnanci šli do ulic už v říjnu, aby protestovali proti plánům zrušit 120 000 pracovních míst ve státní správě za účelem snížení veřejných výdajů. Vláda chce také omezit politickou moc odborů i finance skrze změnu výučního modelu, chce prosadit reformy ve státní správě. Opatření jsou prý velkou hrozbou pro status státních zaměstnanců.

Vláda také plánuje změny u zadluženého státního železničního operátora a konec štědrých benefitů pro pracovníky na železnici.  Vládní tlak je reakcí na požadavky EU, aby byly železniční trhy otevřeny konkurenci, i na všeobecnou nespokojenost veřejnosti s poskytovanými službami. Vláda uvedla, že reforma železnice v nejhorším projde speciální procedurou, kdy se v parlamentu zkrátí debata i čas nutný pro schválení legislativy.

Železniční odbory už uvedly, že vláda je autoritářská a že bude nutné vydržet v intenzivním konfliktu s ní po delší dobu.

K nejlépe chráněným státním zaměstnancům patří strojvůdci, kteří již v roce 1995 zničili části reformy a také odolali změnám penzijního systému v roce 2010. Macron jedná z pozice větší síly než jeho předchůdci, kteří reformy tváří v tvář protestům nechali být. Macron má v parlamentu velkou většinu, jeho političtí oponenti jsou rozděleni.

Ale na Macrona čekají v průběhu příštího roku i důležitější reformy. Například chce úžeji propojit podporu v nezaměstnanosti s (re)kvalifikací a sladit 37 penzijních schémat země, což je velmi citlivé téma.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.