V Katalánsku to vře, aktivisté byli zadrženi

Aktuálně: Rozhodnutí španělského nejvyššího soudu o tom, že vůdci katalánského hnutí za nezávislost se budou zodpovídat za vzpouru, vedlo k pouličním potyčkám s policií v Barceloně.

Davy protestujících v Katalánsku se střetly s policií poté, co nejvyšší soud zpřísnil postoj k separatistům. Nejvyšší soud rozhodl, že 25 katalánských lídrů by mělo být souzeno za vzpouru, zpronevěru a neposlušnost vůči státu.

Usvědčení může vést až ke třiceti letům ve vězení.

Více než dvacet lidí bylo zraněno, protože policie použila obušky, aby protestující odvedla od federálních budov v Barceloně. Demonstrace se konaly i na dalších místech Katalánska. Nejvyšší soud tak rozhodl, že má být zatčeno pět dalších lídrů Katalánska, jedním z nich je Jordi Turull, který by měl být zvolen prezidentem Katalánska.  I další významné postavy jsou buď ve vazbě, nebo odešly do exilu do zahraničí.

Rozhodnutí soudu protestující rozzuřilo a dav se vrhnul na policii, která chránila španělská budovy. Protestující mávali vlajkami a provolávali hesla za nezávislost, řada z nich pálila fotky soudce Nejvyššího soudu a krále Filipa.

Jedna z protestujících řekla, že tu jsou dva miliony lidí, kteří chtějí odejít od Španělska a nás všechny dát do vězení nemůžou.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu je zásadním úderem pro usilování o nezávislost Katalánska. Všichni lídři hnutí mají před sebou zásadní právní bitvu. Soudce navíc rozhodl, že i ti, kteří byli propuštěni na kauci, by měli jít zpět do vězení, protože by mohli utéct. Jedné představitelce separatistického hnutí se podařilo uprchnout do Švýcarska, soudce dále reaktivoval evropské zatykače pro šest dalších, kteří sami prchli do exilu, včetně bývalého katalánského prezidenta Carlese Puigdemonta.

I když katalánský parlament jen těžko zvolí předsedu, přesto mluvčí uvedl, že sezení parlamentu bude využito pro přečtení prohlášení podpory těch, kteří jsou ve vězení.

Po referendu vláda v Madridu vyhodila regionální katalánskou vládu, zavedla přímou vládu a svolala nové volby, v nichž ale znovu byť těsně vyhrály strany pro nezávislost. Katalánský výzkum nedávno ukazoval, že podpora nezávislosti se snížila, údajně většina Katalánců je nyní proti ní.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.