Bouře na ropném trhu

Kombinace hned několika faktorů ovlivňuje světovou cenu ropy a její razantní růst. Proč se dají v nejbližší době očekávat ještě vyšší ceny ropy?

Německý Die Welt informuje o razantním růstu cen ropy, které jsou těsně pod tříletým vrcholem. Ze všech stran se sypou špatné zprávy. Spotřebiteli se to může prodražit.

Ropa Brent se v pondělí dostala nad 70 dolarů za barel. Ze všech stran se na ropný trh sypou špatné zprávy. Vypadá to jako dokonalá bouře – situace, ke které dochází zřídka, protože k jejímu vzniku přispívá mnoho různorodých podmínek. Pokud však nastane, je její působení o to silnější.

Jednou z nich byla prognóza Mezinárodní energetické agentury (IEA), že by poptávka na ropném trhu mohla převýšit nabídku, což změnilo chování tržních účastníků. Nyní zase převažují rizika stoupající ceny ropy.

To ale není jediný problém. Jsou tu totiž také politická a ekonomická rizika: na prvním místě stojí OPEC, který se dohodl s dalšími producenty, například s Ruskem, na snížení těžby. A tato dohoda funguje, píše Die Welt, neboť cena od té doby vzrostla o 40 %. Zdá se ale, že Saúdové by chtěli poptávku přiškrtit ještě víc. Dali prý najevo, že raději přestřelí cíl a produkci omezí víc, než aby udělali příliš málo. Saúdsko-arabský ministr naznačil, že dohoda, která platí jen do konce tohoto roku, by mohla být prodloužena.

Zároveň klesá nabídka zemí OPEC, ovšem z jiných důvodů. Ve Venezuele za to může neutěšená ekonomická situace, v únoru se vytěžilo jen 1,55 milionů barelů. Navíc tu jsou geopolitické konflikty, především nejistota ohledně budoucí íránské dohody. Po Trumpově výměně H.R. McMastera za jestřába Johna Boltona rostou obavy, že USA dohody vypoví.

Bolton patří k těm, kteří již dlouho plédují za tvrdou akci proti iránskému režimu. Pokud by se tak stalo, byly by ohroženy stovky tisíc barelů za den a cena by šla o deset dolarů za barel – nahoru samozřejmě.

Zároveň hrozí i eskalace konfliktu v Jemenu, kde vedou saúdsko-arabské jednotky válku proti húthijským rebelům. Ti opět vypálili rakety středního doletu na Saúdskou Arábii, i na hlavní město. Zachytila je saúdská armáda, ale tento případ přesto ukazuje, myslí si Die Welt, jak rychle se region může dostat do války. Japonský zástupce ropného byznysu dokonce uvedl, že útoky z Jemenu na Saúdskou Arábii „zmrazily investorům krev v žilách.“

Nu a pak tu jsou spekulanti. Právě oni jsou v první řadě odpovědni za krátkodobé změny na ropném trhu. Prodejní pozice hedgeových fondů jsou na nejnižší úrovni od roku 2014, to znamená, že ve velké většině sázejí na vysoké ceny.

Důvodů je očividně dost. A trendů, které by ceny ropy odvedly opačným směrem, těch moc není. Snad jen rychleji (než se očekávalo) rostoucí těžba břidlic v USA by mohla pomoci proti trendu nárůstu ceny, zatím se to ale neprojevuje.

OPEC disponuje třemi čtvrtinami světových ropných rezerv, nicméně s vývojem frakování a dalších alternativ ztrácí tato organizace vliv.

V příštích týdnech a měsících hrozí ještě vyšší ceny ropy. Slabý dolar poněkud  snižoval dopad na německé řidiče, píše německý Die Welt. Kdyby se ovšem cena surové ropy blížila k 80 dolarům za barel, pak by byl na čerpacích stanicích konec klidu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.