Vyhoštění ruských diplomatů: Rakousko se nepřipojilo

Aktuálně: Rakousko nevyhostilo žádné ruské diplomaty. Jak tento krok, kterým si alpská země vybrala jinou cestu než většina zemí EU a USA, konkrétně obhajují rakouští politici? 

Rakousko půjde jinou cestou než většina zemí EU a USA, píše rakouský deník Kurier. K vyhoštění ruských diplomatů kvůli údajné otravě jedem se nepřipojí, uvedla rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová.

V tom se shodujeme s kancléřem Kurzem, dodala Kneisslová, která je ministryní za stranu Svobodných. Ve vládě prý v této otázce panuje shoda a diplomaté se vyhošťovat nebudou, řekli společně Kurz a Kneisslová.

Rakousko tak kráčí v EU vlastní cestou, píše Kurier. Jen pár států jako je Portugalsko, či Řecko žádné diplomaty nevykázalo. Kneisslová zdůraznila, že neexistuje žádný stoprocentní důkaz, že kauzalita otravy Skripala a jeho dcery vede k Rusku.

Podle aktuálních zpráv se Slovinsko zachová stejně jako Rakousko. Ministr zahraničí Karl Erjavec uvedl, že je příliš brzo na to rozhodnout o nějakých opatřeních, protože není vysvětlena skutková podstata. Je prý potřeba zjistit, co se skutečně stalo, říká slovinský ministr. Postoj Slovinska není překvapivý, premiér Cerar byl zdrženlivý již minulý týden. Oznámil, že Slovinsko proti Rusku žádná opatření neuskuteční, dokud nebudou známé výsledky vyšetřování Organizace pro zákaz chemických zbraní. Podle něj je zásadní počkat s označením viníka na výsledky nezávislé mezinárodní instituce.

Bývalý komisař EU Günther Verheugen kritizoval postup zemí EU ohledně útoku jedem. Uvedl, že sankce musejí být založeny na faktech a ne na domněnkách. Argumentace v případu Skripal mu připomíná vynesení rozsudku dle hesla: čin se obviněnému nepodařilo prokázat, ale dalo se to od něj očekávat. Verheugen byl komisařem v letech 1999-2010, byl mimo jiné zodpovědný za rozšíření EU. Varoval také, že postoj, kdy Putin a Rusové, přestože existují důvodné pochybnosti, jsou zodpovědní za vše, je otravou myšlení, která musí přestat.

Trittin za Zelené také řekl, že vyhoštění ruských diplomatů z Německa a dalších zemí EU je lehkomyslné. Postupovat takto bez jasných důkazů a jen na základě indicií proti Rusku znamená doklopýtat do nové studené války. Vyhoštěním diplomatů Západ nic nezíská: Rusko asi také vykáže evropské diplomaty a možnosti komunikace se dále zhorší. Jiný politik ze Zelených ovšem uvedl, že vyhoštění je to nejmenší, co lze udělat, že je to podpora Velké Británii, která má pocit, že na ni bylo zaútočeno.

Postoj Rakouska vysvětlovala Kneisslová také tím, že Rakousko je neutrální stát a tradičně se v těžkých časech stává mostem, na kterém je možné setkání. Vyhoštění diplomatů je akt, který stát používá bilaterálně, takže postoje zemí EU jsou odlišné, i počty vyhoštěných diplomatů v Německu, Francii a Polsku byly ve srovnání s USA dosti umírněné.

Jen před pár dny si Kurz právě v Kurieru chválil „historicky dobrý vztah k Rusku“ a uvedl, že prezident Putin Rakousko navštíví ještě v tomto roce.

Dobré vztahy mezi Rakouskem a Ruskem mají řadu tradičních obrysů. Prostor pro rozhovor s Putinem vytvořil už bývalý prezident Klestil, později se opakovala setkání Putina a Heinze Fischera. Rakousko ovšem má také vztahy v obchodní oblasti, které jsou pro místní firmy velmi prospěšné, například rakouské know how se využívá v ruských lyžařských areálech. A u Baumgartenu leží nejdůležitější evropský uzel pro ruský zemní plyn. Už před téměř padesáti lety byly podepsány první smlouvy o dodávkách plynu mezi rakouskou ÖMV a Sovětským svazem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.