Evropská komise odhalila „ambiciózní plán“, který má vyřešit špatné úvěry

Evropská komise připravila balíček, který má ambiciózně řešit problém špatných úvěrů, které dnes zatěžují bilance všech bank v Evropské unii.

Evropská komise oznámila „ambiciózní“ balíček opatření k problému špatných úvěrů, jejichž výše dosahuje 910 mld. eur. Návrhy obsahují například povinnost bank držet minimální množství kapitálu – pomohou tak založit národní „špatnou banku“ a bude zavedeno vypořádání nesplatitelných půjček bez účasti soudu. Komise předložila čtyři hlavní cíle, jak se s obřími špatnými úvěry vypořádat (úvěry v selhání – úvs). Tyto úvěry v selhání zatěžují bilance bank po celé EU.

Zdá se tedy, že banky budou muset držet dodatečný kapitál proti riziku špatných úvěrů. Vznikne sekundární trh, kde banky budou moci úvs prodat, také dostanou dojednanou záruku (kolaterál), jakmile se dluh stane dluhem v selhání a nebudou muset k soudu. Zároveň bude třeba stanovit pravidla pro země, které „asset management companies“, tedy tzv. špatné banky, založí.

Valdis Dombrovskis, který je evropským komisařem pro finanční služby, řekl, že Evropa musí využít období, kdy posiluje, a zrychlit snižování úvs. Je to zásadní pro obnovení odolnosti bankovního sektoru a pro snížení rizik.

Když budou mít banky ve svých rozvahách méně úvs, budou schopny půjčovat více domácnostem a firmám.

AFNE, hlavní bankovní lobbystická skupina v EU, uvedla, že některá opatření, například záruky bez soudu, vítá, ale že není potřeba vytvářet plány pro celý sektor, že by stačilo umožnit jednání u každé specifické banky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.