EU se hádá kvůli Nord Streamu 2

V Evropské unii se vede spor o plynovod Severní proud 2. Kritici tvrdí, že posílí závislost na Moskvě a Putin tak nebude Evropany brát vážně. Druhá strana s tím ale nesouhlasí a vidí věc opačně.

Právě ve chvíli, kdy země EU vyhošťují ruské diplomaty, povolí Německo svou část plynovodu Nord Stream 2 (Severní proud 2). Kritici se obávají, že nyní Putin už Evropany nebude brát vážně, píše německá veřejnoprávní ARD.

Málokdy se vede tak zahořklá debata o plynovodu, jako u Nord Stream 2. Nyní se diskuse ještě vyostřuje. Právě ve chvíli, kdy většina členů EU dává vyhoštěním ruských diplomatů najevo jednotu a odhodlání vůči Kremlu, píše ARD.

Ale Reinhard Bütikofer, europoslanec za Zelené, říká, že Nord Stream 2 vysílá přesně opačný signál: když jen povrchně pošleme čtyři diplomaty domů, ale tam, kde jde o evropskou samostatnost neděláme nic, pak Putin nebude mít pocit jasné evropské vůle, která mu stanovuje hranice.

Kritici Nord Streamu 2 říkají, že tento plynovod upevňuje závislost na Moskvě, co se energií týká. Zástupci Nord Streamu 2 ovšem tvrdí, že je to přesně obráceně: naopak, Rusko je závislejší na evropském odbytovém trhu. Země EU si zároveň ještě nikdy nemohly volit mezi tolika dodavateli plynu.

Ke kritikům patří i USA. Námitky zahrnují posílení pozice Gazpromu. Ale také to, že se zatím existující trasy stávají přebytečnými: ukrajinská i polská. Bütikofer říká, že Ukrajina bude vydíratelnější, protože už nebude moci dělat obchody. A hospodářsky se tím destabilizuje.

I v Evropské komisi jsou toho názoru, že Nord Stream 2 jde proti cíli mít co nejvíce zásobovacích cest. Proto se Brusel zoufale snažil, aby se stavba nestihla. I Evropský parlament by do toho rád mluvil.

Ale pro německou vládu a provozovatele je jasné, že jde o soukromý ekonomický projekt, do kterého nemá EU co mluvit. Pokud po německém povolení přijdou povolení z dalších zemí, může se začít stavět ještě v tomto roce tak, aby byl provoz spuštěn na konci roku příštího.

Takže zatímco jedni hovoří o tom, že plynovod posílí Německo a Evropu, protože je to znamení energetické bezpečnosti, odpůrci hovoří o rozdělení a oslabení EU. Navíc k tomu přichází další argument, píše ARD, a sice to, že Putin nebude brát Evropany vážně, když ho na jednu stranu potrestají, ale na druhou s ním chtějí dělat nové obchody.

Ilustrační obrázek: Autor – Bair175 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25732789

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.