Jemná rovnováha: Japonsko a USA

Breaking News. Japonský premiér Šinzo Abe si připravuje velký balík investic a vytvoření pracovních míst v USA, aby si usmířil Donalda Trumpa, píše agentura Breaking News s odvoválním na zdroje Reuters. Abe připravuje balíček krátce poté, co si americký president stěžoval na záměrnou devalvaci japonského jenu. Tokio nemá na výběr než odpovědět, i když je důležitých finančním a politickým spojencem.

Od nástupu premiéra Abeho k moci japonský jen skutečně oslabil: z 86 za dolar v roce 2012 na nynější 112 za dolar. Nicméně je to pozitivní vedlejší účinek kroků k oživení ekonomiky. Odráží velké nakupování obligací neboli “kvantitativní uvolňování”, centrální bankou Japonska v jejích snahách o to podpořit hospodářský růst a inflaci.

Jen byl příliš silný, když americká monetární politika oslabovala dolar. Nakupování obligací je odlišné od přímé intervence na devizových trzích, jak přiznává i americký test na měnovou manipulaci. Japonsko se zdrželo intervencí od roku 2011.

Slabší jen pomáhá výdělkům japonských korporací. Nicméně teoretická podpora konkurenceschopnosti se nepromítla do rostoucích zahraničních tržeb. Objem japonského export je stále o pětinu nižší než byl její vrchol před finanční krizí. A bilance obchodu se zbožím s USA se ve skutečnosti snížila o 8 miliard dolarů za poslední čtyři roky, na 70 miliard dolarů za posledních 12 měsíců do září.

Také Amerika má z takového vývoje prospěch. Spotřebitelé dostanou kvalitní auta a konzole za příznivé ceny. Japonská obrovská zásoba amerických dluhopisů udržuje pro Washington nízké půjčovací náklady a Japonsko dohromady investovalo 435 miliard v podobě přímých zahraničních investic do USA, podle japonských vládních údajů.

Podle Breaking News Abeho potenciální slib 700 000 nových pracovních míst v USA a investic ve výši 150 miliard dolarů vytváří téma. Nejprve americké firmy, pak zahraniční manažeři jako Masayoshi Son, ředitel Softbank, a nyní politici se řadí do fronty, aby tímto způsobem vzdali Trumpovi hold. Japonsko alespoň odolá pokusům vměšování do své ekonomické a monetární politiky, což se jeví jako dobrý kompromis.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.