Puigdemont opouští vězení a vyzývá k rozhovorům s Madridem

Bývalý předseda katalánské regionální vlády po propuštění z německé vazby požaduje po Madridu, aby propustil všechny politické vězně a začal vyjednávat.

Bývalý katalánský lídr vyzval k okamžitému propuštění “politických vězňů ve španělských věznicích”, informovaly Financial Times. 

Bývalý katalánský lídr Carles Puigdemont vyzval k dialogu s Madridem a k propuštění katalánských politických vězňů ze španělských věznic. Uvedl to poté, co byl na kauci propuštěn z německého vězení. Německý soud odmítl vydání na základě obvinění ze vzpoury, i když je možné že bude vydán na základě obvinění ze zneužití veřejných zdrojů. Rozhodnutí tedy indikuje, že kvůli vzpouře Puigdemont nestane před soudem ve Španělsku.

Když Puigdemont opouštěl vazbu, byl vítán podporovateli, kteří mávali katalánskými vlajkami. Poděkoval personálu věznice a podporovatelům v celé Evropě, kteří mu vyjadřovali solidaritu poté, co byl zatčen. Požadoval následně „okamžité propuštění všech kolegů ze španělského vězení.“ Je to ostuda Evropy, že má politické vězně, uvedl dále Puigdemont.

Španělský soudce minulý měsíc uvedl, že 13 katalánských lídrů bude obviněno ze vzpoury, a to včetně Jordi Sancheze, který byl předsedou Národního katalánského shromáždění. Za vzporu hrozí až třicet let. Puigdemont i další popřeli, že by se dopustili vzpoury, uvedli, že chtěli naplnit svůj demokratický mandát. Puigdemont v Neumünsteru také řekl, že přišel čas na dialog. Zdůraznil, že katalánští lídři chtěli dialog šest let a jediné co dostali byla násilná a represivní odpověď. Nyní vidím, že tato odpověď selhala, na čase je politika, řekl Puigdemont.

Madrid si nemůže vymýšlet výmluvy a začít rozhovory s Katalánskem a nemůže hledat řešení v trestním právu. Soud ve Šlesvicku-Holštýnsku rozhodl, že Puigdemontovy činy v Německu nemohou být kvalifikovány jako velezrada – což je německá podobnost se vzpourou, protože nedošlo k projevům násilí.

Puigdemont byl propuštěn na kauci 75 000 eur, musí zůstat v Německu, zatímco proces vydání bude dále pokračovat, týdně se musí hlásit na policii.

Ilustrační obrázek: Autor – Convergència Democràtica de Catalunya – Acte a Cambrils, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50327018

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.