Ekvádor vyšetřuje bývalého prezidenta za údajné manipulace se státním dluhem

Reuters. Ekvádorská prokuratura ve středu sdělila, že zahájila vyšetřování bývalého prezidenta země Rafaela Correi a dalších deseti bývalých vládních úředníků a politiků za údajné špatné zacházení se státním dluhem.

Podle vyjádření prokuratury se našly při používání státního dluhu mezi roky 2012 až 2017, kdy byl Correa prezidentem, nejasnosti. Vyšetřování je postaveno na posledním auditu, který došel k názoru, že Correa a další změnili způsob, jak byl dluh země počítán ve vztahu k HDP a odmítli dodat příslušnou dokumentaci.

Vyšetřování se týká tři ministrů financí a sedmi dalších bývalých politiků a úředníků. Vláda prezidenta R. Correi si mohutně půjčovala během posledních deseti let v úřadě. Z části šlo o půjčky „ropa za půjčku“, kde byli partnery země hlavně Čína a Thajsko. Tyto prostředky pomáhaly zemi zvýšit vládní výdaje.

Correa svoje finanční operace brání a obvinil svého bývalého viceprezidenta a nyní nástupce v úřadě Lenina Morena z politické perzekuce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.