Evropa se snaží diplomaticky zmírnit ruské sankce

Aktuálně: Německá kancléřka i prezident Francie míří do Washingtonu. Oba politici chtějí od Trumpa zmírnění sankcí proti Rusku. Ty totiž tvrdě zasáhly také evropské firmy.

Paříž se snaží přesvědčit Trumpa, protože jeho opatření vyhnala ceny kovů vzhůru, napsaly noviny Financial Times.

Evropský diplomatický tlak se dal do pohybu. Cílem je přesvědčit Trumpa o zmírnění sankcí proti Rusku. Restrikce jsou totiž tak přísné, že mohou ublížit zpracovatelskému průmyslu na kontinentě. Paříž tyto snahy vede, protože sankce na ruské firmy vedly k nárůstu cen hliníku. Berlín, Londýn a Řím se tak chystají společně do Washingtonu. Tato iniciativa ukazuje rostoucí obavy v Evropě ohledně dopadů sankcí na klíčová odvětví EU, od automobilů k leteckému průmyslu. Francouzský zástupce už varoval, že sankce, které dopadly tvrdě na ruského producenta hliníku Rusal, by měly přímý a zásadní dopad na zajištění klíčových produktů a průmyslových závodů v Evropě, kterým by hrozilo i uzavření.

Je potřeba najít rychlé řešení, protože to nejsou závody, které je možné zase rychle otevřít.

Na návštěvu Washingtonu se vydají příští týden jak Angela Merkelová, tak její francouzský kolega Macron. Oba se mají setkat s Trumpem. Jde o zlepšení transatlantických vztahů, které jsou napjaté i kvůli americkým clům na ocel a hliník. Na rozdíl od předchozích sankcí USA na Rusko, ty nové (zákon o boji proti nepřátelům Ameriky přes sankce) zakazují Evropanům podnikat s danými firmami a s jejich oligarchy.

Firma Rusal je největším světovým producentem hliníků, mimo Čínu. Celý její výstup se exportuje, což znamená, že ceny za poslední období vzrostly o téměř 30 %. Rusal dodavatelem také dalších klíčových produktů pro výrobu kovů, jejichž ceny jdou prudce nahoru. Firma zásobuje klíčové producenty v Evropě, závod v Irsku je proto nyní ohrožen. Velcí zákazníci jsou například Airbus, BMW a Volkswagen.

I němečtí zástupci byznysu mají velké obavy. Říkají, že americký krok ovlivňuje celý výrobní řetězec, od výrobců aut až po letecký průmysl. Velká německá průmyslová lobby, WVMetalle varovala, že sankce „zasáhnou posuny trh v Německu, což se může rozšířit na celý řetězec.“ Hrozí nedostatek surového hliníku, což může vést k nárůstům ceny.

Proto je tu nyní silný tlak na rychlé politické řešení a na výjimku pro evropské importéry. Merkelová prý pracuje na všech úrovních, aby ukázala, kde byly zasaženy německé firmy, kde jsou vidět neblahé následky.

Vztahy USA s Evropou mají být hlavním tématem Macronovy návštěvy v USA a mají se právě také týkat Trumpových cel na ocel a hliník.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.