Arménie: po masových protestech odstoupil premiér

Zpráva dne: Nový premiér Arménie pod tlakem několikadenních protestů rezignoval. Sargsjan se snažil zůstat u moci změnou politického systému v zemi a přejít z postu prezidenta na post premiéra. Protestující to odmítali. 

Dokonce i vojáci se měli účastnit protestů, píše německá ARD Tagesschau. Premiér Serž Sargsjan se podvolil demonstracím a oznámil svůj odchod.

Premiér Arménie Sargsjan po masových protestech odstoupil. Uvedla to státní arménská agentura.

Demonstranti usilovali o odchod premiéra, který se po dvou obdobích v úřadě prezidenta přemístil do premiérského úřadu. Sargsjan přiznal, že vůdce opozice měl pravdu a že udělal chybu.

Sargsjan se po deseti letech v prezidentském úřadu dostal do funkce premiéra díky sporné ústavní reformě, která byla v roce 2015 schválena referendem, funkce premiéra byla navíc posílena. Pravá moc by tedy ležela v rukou Sargsjana, který navíc předtím sliboval, že se úřadu neujme.

Německá Tagesschau uvádí, že to byla od „Majdanu“ na Ukrajině v letech 2013/2014 největší protestní vlna v jedné z bývalých sovětských republik. Sargsjan byl prý podporován Moskvou. Občané také vyjádřili nechuť k premiérovi, kterého spojovali s chudobou, korupcí a vlivem oligarchů.

Protesty vedl vůdce opozice, který byl policií z jednodenní vazby následně propuštěn.

Ilustrační obrázek: Autor – European People’s Party – EPP Summit, 22 June 2017, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61922441

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.