Mezi EU a USA roste napětí, protože výjimky pro EU vyprší příští týden

EU má výjimku na americká cla hliníku a oceli jen do 1. května. V Německu roste pesimismus ohledně jejich permanentního zrušení pro evropské firmy. Pokud k němu nedojde, EU hrozí USA odvetou a žalobou u WTO.

Německo očekává, že americká cla na ocel a hliník začnou platit od května, kdy vyprší dočasná výjimka pro EU, napsaly noviny Financial Times. Takovýto krok by znamenal novou eskalaci, tentokrát mezi EU a USA. Němci už situaci vnímají tak, že cla na ocel začnou platit 1. května. Německo se bude nadále snažit o dlouhodobé odložení opatření.

Kancléřka Merkelová se setká s prezidentem Trumpem a bude hovořit o řadě problémů, které se týkají právě obchodu až jaderné dohody s Íránem.

Zástupci Bruselu uvedli, že stále vedou s USA jednání, aby dostali trvalou výjimku. Obchodní komisařka Cecilia Malmströmová hovořila mnohokrát s americkým ministrem obchodu Wilburem Rossem, a stále doufá v pozitivní výsledek.

Nicméně platí, že všichni se tak nějak připravují na všechny možnosti. Nakonec to bude ale stejně Trump, kdo se rozhodne, zda cla zůstanou, či ne.

Zástupci francouzské vlády uvádí, že nejsou žádné záruky pro další výjimky, nicméně mají optimističtější postoj a „nesdílejí stejné obavy jako Německo.“ Francouzský ministr ekonomiky dodal, že Francie nemá žádné informace, že by USA již učinily rozhodnutí.

Merkelová doufala, že Trumpa přesvědčí, aby EU dostala trvalou výjimku a byla tak chráněna před 25% clem na ocel a 10% clem na hliník. Malmströmová požaduje „bezpodmínečnou a trvalou“ výjimku. Trump chce prý země dostat k vyjednávacímu stolu, aby se věnovaly otázce nerovnováh v globálním obchodě. Jenže Brusel pohrozil odvetou a odvoláním se ke Světové obchodní organizaci.

Merkelová bude také chtít jednat o aktuálních amerických sankcích na ruské oligarchy, které mohou poškodit evropský zpracovatelský průmysl. Sankce brání Evropanům obchodovat s danými firmami a jejími majiteli, a to včetně firmy Rusal, která je největším producentem hliníků, kromě Číny. Ceny hliníku po uvalení sankcí vyrostly. Úředníci EU začali bít na poplach kvůli negativním dopadům, které by sankce mohly mít na evropský průmysl od aut po letecký průmysl.

Firma Rusal dodává většinu svého hliníku z obrovského závodu v Irsku, kterému nyní hrozí uzavření. Ale ještě před návštěvou Merkelové v USA, americké ministerstvo financí učinilo kroky ke zmírnění sankcí, které by mohly poškodit dodávky hliníku. Washington dal navíc pět měsíců k ukončení obchodů s Rusalem a zmírnil předchozí požadavky ohledně plateb. Bylo také naznačeno, že se zkoumá, jak vyřadit Rusal ze sankčního seznamu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.