Evropská centrální banka tlačí na Německo kvůli odpuštění dluhu Řecku

Na Německo roste tlak ze strany Evropské centrální banky a také MMF, aby souhlasilo s opatřením k odpuštění řeckého dluhu. Je to aktuální problém, protože Řecku končí v létě osmiletý záchranný program.

Evropská centrální banka naléhá na Německo, aby podepsalo „odvážné a automatické“ opatření k odpuštění dluhu Řecku a podporuje tím i tlak Mezinárodního měnového fondu, který chce ze záchranného programu odejít v létě.

Benoit Coeuré z ECB uvedl, že jestřábí členské země, které vede Berlín, se musejí shodnout na „silných a důvěryhodných dluhových opatřeních“, pokud má Řecko, jehož záchranný program skončí v srpnu, znovu získat důvěru finančních trhů. Tato intervence ECB spadá do období, kdy se Francie a Německo snaží shodnout na úrovni kontroly, jakou by měli věřitelé mít u mechanismu odpuštění dluhu, který by upravoval řecké splácení dluhu – v závislosti na ekonomické výkonnosti země.

Německo a jeho spojenci, tedy Nizozemsko, Rakousko a Finsko, chtějí, aby byl mechanismus spojen s přísnými podmínkami, včetně ročního hlasování v německém parlamentu, které donutí budoucí řecké vlády i nadále plnit rozpočtové cíle a uskutečňovat reformy.

Francie a MMF ale chtějí automatický systém, ve kterém nebude prostor pro politickou kalkulaci, takže by investoři znovu měli jistotu, že Řecko se bude schopno financovat bez peněz věřitelů.

ECB se obává, že spojením úlevy od dluhu s jinými cíli bude riskovat, že se opět nakupí tržní obavy ohledně Řecka, které má dluh ve výši 180 % HDP. Coeuré uvedl, že pokud budou opatření na úlevu od dluhu jasná a přímá a čím více budou automatická, tím více přispějí k vytváření důvěry mezi Řeckem a trhy.

Dále dodal, že vlády eurozóny a Řecka by měly vytvořit silný systém dohledu nad záchrannými balíčky, aby investoři měli jistotu, že Řecko je schopno se financovat na mezinárodních trzích.

Takže od 21. srpna, kdy program končí, se dosavadní rozhovor mezi Řeckem a institucemi změní na rozhovor mezi Řeckem a kapitálovými trhy. Ministři financí eurozóny určili 21. červen jako poslední lhůtu, kdy rozhodnou, jakým způsobem Řecko odejde z osmiletého záchranného programu.

Německý tvrdý postoj ukazuje, že nový ministr financí Scholz, i když je za SPD, nebude řeckým spojencem, stejně jako jím nebyl jeho předchůdce Schäuble. Úředníci z EU říkají, že Německo neukazuje žádnou flexibilitu.

Euroskupina se zatím tématu nevěnovala, francouzský ministr byl jediný, kdo varoval, že čas rychle utíká.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.