V prvním telefonátu s čínským prezidentem Trump potvrdil politiku jedné Číny

Bloomberg. Donald Trump ve svém prvním telefonátu se svým protějškem čínským prezidentem Si Ťin-pching potvrdil americkou dlouhodobou podporu pro politiku jedné Číny. Telefonát se konal na žádost čínského prezidenta, píše agentura Bloomberg.

“Oba lídři diskutovali o řadě témat a prezident Trump souhlasil s tím na žádost čínského prezidenta uznat politiku jedné Číny”, uvedl Bílý dům. „Také si vyměnili pozvání na setkání v obou zemích. Prezident Trump a prezident Si se těší na další rozhovor s velmi úspěšným výsledkem.”

Si prohlásil, že je důležité, aby obě dvě strany zvýšily spolupráci, oznámila potom čínská státní televize. Čínský prezident zdůraznil, že jeho země je připravená posílit vazby s USA v obchodě, investicích, technologiích, energii i infrastruktuře. Si také řekl, že obě dvě země by měly zesílit svou komunikaci v mezinárodních a regionálních vojenských otázkách.

 “Vzhledem k velice komplikované globální situaci a rostoucím výzvám, je velice potřebné pokračovat v podpoře spolupráce mezi Čína a USA”, cituje čínského lídra tamější státní televize.

Ujištění o politice jedné Číny může oslabit hlavní zdroj diplomatického napětí mezi dvěma největšími světovými ekonomiky. Toto napětí se objevilo, když Trump hovořil telefonicky s prezidentkou Tchaj-wanu a následně tuto politiku zpochybnil. Trump také pohrozil zvýšením cel na čínské výrobky, což navýšilo riziko obchodní války, který by poškodila globální růst.

Politika jedné Číny přiznává, že Čína a Tchaj-wan jsou součástí stejné země. Čína, která považuje ostrovní část za své území, učinila u uznání této politiky základ pro diplomatické vazby s USA a všemi dalšími zeměmi.

“Je to první krok, jak se vypořádat s nejistotami ohledně USA a Číny, ale jsou tu i další témata”, říká k tomu Mark Michelson, předseda Asijské fóra manažerů v Hong Kongu. Tato skupina čítá 300 mezinárodních špičkových manažerů. “A co obchod? Budou zde sankce? Bude Čína nazvána měnovým manipulátorem? A co Jihočínské moře?”

Trump čelí tlaku, aby splnil své sliby v kampani, že bude na Čínu tvrdý. Zemi obviňuje z odlivu pracovních míst z amerického zpracovatelského průmyslu. Trump slíbil, že Čínu označí za měnového manipulátora, vznese proti ní obchodní stížnost a uvalí cla, pokud Čína nezastaví to, co on vidí jako nespravedlivé obchodní praktiky.

Zatímco Bílý dům popisuje telefonát jako „rozvláčný“ a „velmi srdečný“, nebyly poskytnuty žádné další detaily, o čem se diskutovalo, upozorňuje Bloomberg. Představitelé obou stran se setkají, aby prodiskutovali a jednali o “různých tématech společného zájmu”, stojí v oficiálním vyjádření.

Rozhovor s čínským prezidentem přichází téměř tři týdny poté, co by Trump inaugurován prezidentem a následuje po hovorech a setkání s různými lídry, včetně Vladimira Putina či Recepa Erdogana. Telefonát se uskutečnil den poté, kdy Trump poslal čínskému prezidentovi zprávu s tím, že bude usilovat o hladké vztahy. Poděkoval prezidentovi Si za blahopřání a popřál Číně šťastný rok Kohouta.

Čína se snažila udržet “strategický klid” a neeskalovat. Si se na Trumpa od jeho vítězství obrátil třikrát, včetně dvou blahopřejných vzkazů. Uskutečnil se mezi nimi telefonát 14. listopadu, v němž čínský prezident prohlásil, že spolupráce “je jediným správným výběrem” pro jejich vazby.

Čínský pragmatický a zdrženlivý přístup zafungoval, sdělil Bloombergu děkan fakulty diplomacie Pekingské univerzity a poradce vlády v zahraničních otázkách. “Jeho potvrzení pro Číňany zásadní otázky ukazuje na to, že je osobou, s níž Čína může pracovat i po obtížném začátku.”  

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.