Erdogan má volební kampaň i v Sarajevu

Turecký prezident vedl volební kampaň v Bosně a Hercegovině, zatímco v jiných zemích má podobná vystoupení zakázána. Také sarajevská kampaň se stala terčem kritiky a kontroverzí.

Turecký prezident chce rekordní počet hlasů v nadcházejících volbách.

Německo znovu sklidilo od tureckého prezidenta kritiku, protože nemohl v Německu vystoupit  v rámci volební kampaně, píše ARD Tagesschau. A v Sarajevu vyzval své příznivce, aby ho podpořili.

Už měsíc před volbami dělá Recep Tayip Erdogan v zahraničí kampaň a žádá o masivní podporu. Erdogan se svých tisíců příznivců v bosenském Sarajevu ptal, jestli jsou připraveni ho podpořit rekordním počtem hlasů.

Volby prezidenta a do parlamentu se budou konat 24. června, prý jde, říká Erdogan, o rozhodnutí pro další století Turecka. Erdogan se v Sarajevu také ptal, zda jsou jeho příznivci připraveni ukázat celému světu sílu evropských Turků. Turci žijící v zahraničí mají dát takovou odpověď, aby byla slyšet po celé Evropě.

Turci žijící v zahraničí jsou totiž důležitá voličská skupina. Erdoganovi příznivci by si měli vzít státní občanství Turecka a hrát aktivní politickou roli v politických stranách zemí, v nichž žijí – i k tomu je nabádá turecký prezident. Erdogan v minulosti napadnul poslance Bundestagu s tureckými kořeny, kteří jeho politiku kritizovali.

Erdogan v Sarajevu také vyzval Turky žijící v zahraničí, aby chránili své náboženství a svou řeč. „Když je ztratíte, tak jste ztraceni,“ uvedl.

Podle údajů Unie turecko-evropských demokratů odjelo do Sarajeva více než 10 000 zahraničních Turků, asi polovina z toho z Německa. Unie je aktivní především v Německu a právě ona organizovala zatím jediné volební vystoupení Erdogana v Evropě.

Hlasy Turků žijící v zahraničí mají při volbách velkou váhu. Když se minulý rok konalo referendum o ústavě, pak byly registrovány asi tři miliony zahraničních Turků oprávněných volit, což je asi 5 % oprávněných voličů v Turecku. Největší skupina byla z Německa – 1,4 milionů Turků, kteří mohli volit. Ale Německo a také Nizozemsko zakázaly volební boj na svém území. V bosenském Sarajevu to ale bylo možné.

Nicméně i tam vedlo Erdoganovo vystoupení k velkému sporu. Chorvatský člen si stěžoval, že se o Erdoganově vystoupení dozvěděl z médií. Podle něj právě tato návštěva zemí, která usiluje o členství v EU, značně ublížila.

Erdoganova vystoupení bylo uskutečněno kvůli muslimskému členovi Bakiru Izetbegovičovi. Ten se dokonce označil na blízkého přítele Erdogana. A chválil také Turecko jako spojence a investora. Jiný z vysokých muslimských představitelů Fahrudin Radončič ale vystoupení zkritizoval s tím, že Erdogan tak ukazuje západní Evropě, že na Balkánu vystoupit může.

V minulém roce vedly naplánovaná vystoupení zástupců turecké vlády v Německu k velkému sporu mezi Berlínem a Ankarou. Erdogan vytknul Merkelové „nacistické metody“, kvůli tomu, že nemohl vystoupit.

V červenci proto německá vláda dala obecný zákaz vystupování pro zahraniční zástupce politiky, kteří nejsou z EU. Tento zákaz platí tři měsíce před volbami.

Turecko to kritizuje znovu. Zástupce vlády Akdag řekl, že „je demokratické právo těchto lidí, aby si vyposlechli a informovali se o idejích všech tureckých politických stran.“ Je prý důležité, aby německá vláda neporušovala tato demokratická práva. Turecká vláda nechápe, proč je všechno jinak, když tato vystoupení byla roky možná.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.