USA stanovily dvanáct požadavků k odstranění sankcí proti Íránu

Aktuálně: USA stanovily celý seznam svých požadavků na Írán s tím, že vyjednávat nehodlají. Slibují nejsilnější sankce v historii.

Íránský prezident požadavky odmítnul a zeptal se: kdo si myslíte, že jste, že budete rozhodovat o Írán a o světu? Doby, kdy jste dělali, takovéto komentáře jsou pryč.

Ministr zahraničí USA poprvé představil novou americkou politiku vůči Íránu. Hrozil tím, že na zemi vyvine bezprecedentní tlak, pokud nebude splněn dlouhý seznam požadavků.

Pompeo uvedl: „Uvalíme na íránský režim bezprecedentní finanční tlak. Lídři Íránu nechť nepochybují o vážnosti našich úmyslů. Díky kolegům z ministerstva financí budou sankce znovu účinné a ještě přijdou nové. Budou to nakonec nejsilnější sankce v historii.

Íránský režim musí vědět, že toto je jen začátek. Úder sankcí bude bolestivý, pokud režim nezmění své fungování, pryč z neakceptovatelného a neproduktivního způsobu chování, jaký si zvolil.“

Pompeo dále uvedl, že Trumpova administrativa nemíní znovu vyjednávat íránskou jadernou dohodu. Na to, aby byly odstraněny sankce, musí být splněn seznam dvanácti požadavků.

Íránský prezident Ruhání podmínky odmítl a uvedl, že jeho země už takovéto komentáře slyšela a ignorovala je stokrát. Irán je jednotný v tom, že odmítá politiky Trumpovy vlády.

Pompeo byl nedávno v centru špionáže a teď je americký ministr zahraničí a chce rozhodovat, uvedl Ruhání. Kdo si myslíte, že jste, abyste činili rozhodnutí za Írán a svět? Doba, kdy jste mohli dělat takovéto komentáře je pryč, řekl Ruhání.

Tyto požadavky zahrnují seznam pro IAEA (Mezinárodní agenturu pro jadernou energii) a všech předchozích vojenských dimenzí jaderného programu, jakož i jejich trvalé opuštění. Zastavení obohacování a zřeknutí se znovu zpracování plutonia, včetně zavření reaktoru na těžkou vodu. IAEA musí mít bezvýhradný přístup na všechna místo po celé zemi. Konec šíření balistických raket a zastavení spouštění nebo rozvoje jaderných střelných systémů.

Dále požadavky také zahrnují propuštění amerických občanů, ale i občanů partnerů a spojenců, konec podpory teroristických skupin jako je Hizboláh, Hamás a Palestinský islámistický džihád.

Respektovat suverenitu irácké vlády, dovolit odzbrojení a demobilizaci šiítské milice. Skončit s podporou húthijských milicí a pracovat na mírovém urovnání v Jemenu, stáhnout všechny síly pod iránským velením z celé Sýrie. Ukončit podporu Al Kajdá a představit schovávat starší lídry Al Kajdy. Skončit další podporu speciálních jednotek revolučních gard „Quod“ pro teroristy. Skončit s výhrůžkami vůči sousedům, včetně hrozeb zničení Izraele.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.