Německý eurokomisař Oettinger vyvolal v Itálii skandál

Ilona Švihlíková komentuje poslední výroky eurokomisaře pro rozpočet Günthera Oettingera, které vyvolaly skandál v Itálii a prozradily to, co mělo zůstat skryto.

Německá Deutsche Welle přinesla rozhovor s evropským komisařem Güntherem Oettingerem (CDU), jehož výroky směřované k Itálii, vyvolaly skandál. Zaměřím se na hlavní z rozhovoru (v němčině), ale také na následné komentáře z Youtube kanálu DW, které ilustrují  míru odporu, které jeho vyjádření přinesla. Oettinger je evropským komisařem pro rozpočet.

Už v roce 2013 Oettinger řekl, že v Itálii se nedá vládnout, jak mu připomenul moderátor DW.

Na otázku ohledně tohoto svého starého výroku Oettinger v úvodu rozhovoru odpověděl, že má důvěru v novou, technokratickou vládu (sic!), ale že doufá, že nová vláda, která přijde, bude proevropská. Moderátor následně připomíná, že je dosti pravděpodobné, že situace v Itálii, jaká je teď (myšleno po rozhodnutí prezidenta Sergio Mattarelly) může volby změnit v hlasování nejen o euru, ale  také o setrvání Itálie v EU jako takové.

A následně Oettinger (dosti nesouvisle) říká, že očekává, že trhy, že vývoj státních dluhopisů bude tak dramatický (doslova: že se tak zařízne do ekonomiky), že to bude signál pro voliče, aby populisty, ani zprava, ani zleva, nevolili (tento výrok pak použil komentátor k popisu videa a k němu se také vyjadřoval lídr Ligy Matteo Salvini a další).

Takže doufáte v šok, který způsobí trhy?, ptá se poněkud nevěřícně moderátor pořadu. Oettinger připomíná, že už nyní, v této chvíli je vývoj u dluhopisů a bank negativní a to má co dělat s vládou, který byla navržena. A doufá, že toto bude hrát roli ve volebním boji.

Oettinger navíc v rozhovoru dále tvrdí, že Itálie je sice čistý plátce, ale zároveň má z EU i prospěch.

Další otázka moderátora směřuje k tomu, zda Itálie zapadá do trendu nárůstu negativních postojů k EU, které se objevují v řadě zemí. To eukomomisař Oettinger odmítá a tvrdí, že naopak trend pozitivního postoje k EU posiluje. Dále (neuvěřitelně!) říká, že země jako Portugalsko a Irsko mají to nejhorší za sebou a že  tyto země jsou vděčné (!), že jim EU pomohla. Ovšem pan eurokomisař nějak opomenul například dodat, že zrovna Portugalsko je na tom relativně dobře právě proto, že má levicovou vládu, která euro-politiku škrtů odmítla.

V dalších vyjádřeních rozhovoru eurokomisař Oettinger říká, že suverenita v novém pojetí je spojena s akceschopností. Žádná země, ani Německo a ani Francie, prý není schopna jednat samostatně – opakovaně uvádí příklad Trumpa, tj. příklad toho, jak čelit jeho politice (spojence, sic!).

Moderátor opět zmiňuje Viktora Orbána. Orbán prý doma na Brusel nadává, ale jinak má nataženou ruku. Oettinger reaguje s tím, že takové chování je nepřijatelné a že není možné dopustit, aby se úspěchy „nacionalizovaly.“

Oettinger dále v rozhovoru odmítá, že USA by nyní byly nepřítel. Amerika je nejužší přítel a spojenec, říká dále v rozhovoru Oettinger. EU a USA se prý nesmí nechat rozdělit.

Výroky Oettingera je třeba ocenit. Očividně si totiž nedával pozor a na rovinu řekl, to, co já píšu už roky – tedy jasně projevil, jak skutečně funguje eurozóna. Navíc s pravou německo-bruselskou arogancí problémy nevidí, neslyší – slepota moci je u této osoby skvěle vidět. Uveďme, že to není žádná výjimka, naopak „tato charakteristika“ dostala Oettingera tam, kde je – tedy na místo evropského komisaře.

Této „upřímnosti“ potom odpovídají i četné reakce pod videem Deutsche Welle, kde byl rozhovor publikován.  Vybereme si jich pár pro ilustraci.

Reakce v němčině:

„Oettinger a jemu podobní zničí EU. EU nepatří trhům, ale lidem. Sociální nerovnost, kterou vytváříte, je neuvěřitelná.“

Další reakce v němčině:

„Už mi chybí slova. Elity Evropy udělají všechno pro to, aby realizovaly svůj plán – jejich Evropy, aniž by braly ohled na to, jaké strany lidé v té dané zemi volí. Tak jasně, odstraňte všechny země a jejich identity, a všechny strany, ještě k tomu. K čemu je celé to divadlo s demokratickými volbami?

Obsaďte si vlády v zemích samy a dejte nám pokoj s celýma volbama. Dříve jsem věřil v systém. Dokud se neobjevila hra ‘budete tak dlouho volit, dokud se to Evropě nebo Bruselu, nebude hodit.’ Přesně tak se ztrácí důvěryhodnost politického systému. To vůbec není dobré.“

A nakonec jedna peprná reakce v italštině (překládat nebudu, ale čtenář si jistě překlad obstará sám):

“Germania Merda. Pezzi di Merda. Bastardi!!!! Con la musica di Wagner vi romperemo il culo!!!!

Ilustrační obrázek: Autor – Olaf Kosinsky – Own work, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45687675

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.