Putin: Bulharsko lituje ukončení Jižního proudu, zkusíme to přes Turecko

RIA. Ruský prezident po jednání s bulharským premiérem sdělil, že obě země litují toho, že plynovod Jižní proud byl zrušen. Obě země se pokusí jít z druhé strany přes Turecko, řekl Vladimir Putin dále.

Putin na tiskové konferenci sdělil: “Je nám to líto. Jak jsem pochopil a vidím to, že bulharská strana lituje ukončení projektu Jižní proud, protože – a nikdo o tom nepochybuje – ten by byl velmi výhodný pro Bulharsko. Ale zkusíme jít z druhé strany přes Turecko.”

Podle slov ruského prezidenta přišla ruská společnost Gazprom díky zrušení projekt v roce 2014 o asi 800 milionů euro.

Podle vyjádření bulharského premiéra Bojko Borisova obě země uvažují o tom že by byl plynovod Turecký proud prodloužen také do Bulharska. Turecká strana také není proti.

Ruská strana dala najevo, že je přístupná spolupráci s Bulharskem. Požaduje ale jasné garance, ať finanční ze strany Bulharska či Evropské komise. Zaznělo, že si nikdo nepřeje opakování rušení spolupráce na společných projektech.

Vladimir Putin také řekl, že Rusko je ochotné zachovat tranzit plynu přes Ukrajinu, a to s ohledem na potřeby Evropy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.