Německo z držby řeckých dluhopisů ukořistilo 2,9 mld. eur

Nyní jsou zde úvahy, že by peníze byly vráceny Řecku, protože německý rozpočet nejde vylepšovat řeckými penězi.

Toto číslo vzbudilo velkou kritiku, píší noviny Financial Times.

Německo vydělalo na úrocích z držby řeckého dluhu 2,9 mld. eur, ale nyní uvažuje o tom, že když bylo dosaženo dohody o úlevě dluhu, že tyto peníze převede zpět Aténám.

Nová dohoda odkládá splácení 228 mld. eur po roce 2030. Také se očekává, že zisky z úroků z držby řeckých dluhopisů se Řecku vrátí od roku 2017.

Německo získalo celkem 3,4 mld. euro z řeckých dluhopisů, v roce 2013 a 2014 Německo zaplatilo tyto úroky zpět Řecku, ale po roce 2015 byly tyto platby zastaveny.

Poslanec za německou stranu Zelených Kindler uvádí, že Německo profitovalo masivně z řecké krize. Zdůraznil, že není možné, aby se německý rozpočet vylepšoval řeckými penězi, Řecko podle ně potřebuje manévrovací prostor pro investice a boj proti chudobě.

Moratorium na úrokové platby byly zvažovány jako jedna z možností snížení finančního tlaku na Řecko, ale věřitelské země byly proti, zejména Německo.

Věřitelé se dohadovali roky, jak ulehčit řecké dluhové břemeno, severní země včetně Německa trvaly na tom, aby úleva byla svázána s ekonomickými reformami.

V srpnu by se Řecko mělo dostat ze třetího záchranného programu. Tento měsíc urychleně schválilo reformy, aby se země dostala k poslední tranši záchranného programu.

Země se vrátila na finanční trhy minulý rok a získala 3 mld. eur. Od té dob prodala více dluhu a také restrukturalizovala nějaké dluhopisy, včetně prodloužení splatnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.