Bank of England varuje před rizikem globálního dluhu

Podle britské centrální banky narůstají rizika nestability světového finančního systému například v souvislosti s vysokým korporátním dluhem v USA, situací v Itálii nebo v Číně.

Bank of England bije na poplach, protože vidí velká rizika ohrožující stabilitu finančního sektoru. Týká se to dluhů amerických korporací, rizikový půjček v Británii, půjčování v zahraničních měnách na rozvíjejících se trzích.  Napsal o tom list Wall Street Journal (vydání 28/06/2018).

Toto varování přichází v době, kdy globální ekonomika čelí řadě rizik. Například americký FED bude měnit svou uvolněnou monetární politiku a eskaluje obchodní napětí.

Přísnější finanční podmínky se odrazí v těžším přístupu ke zdrojům – na úrovni korporací i suverénů.

Anglická centrální banka tvrdí, že riziko finanční nestability vzrostlo.

Nová rizika zahrnují například Itálii a její schopnost splatit dluh a také znovu půjčování v Číně.

Zvláštní pozornost je věnována USA, kde se korporátní dluh navýšil na 290 % tržeb. Rostoucí zadluženost je doprovázena uvolněnými standardy půjčování. Centrální banka říká, že větší část je opět rozdělena do sekuritizovaných aktiv, které se prodávají investorům po celém světě.

Pokud oslabí růst, nebo se zvýší úrokové sazby, pak bude problém začít tyto dluhy splácet.

Velké obavy panují i u rozvíjejících se trhů, kde vlády a soukromý sektor na sebe navalily dluh denominovaný v dolarech. Americké úrokové sazby a jejich růst mohou mít neblahou roli.

Rostoucí zadluženost tedy vyvolává obavy jako celek, přičemž byla podpořena tím, že úrokové sazby byly dlouho velmi nízké tak, aby se oživila ekonomika.

Bank of England dále ve své analýze tvrdí, že britské banky jsou dost silné a vydrží i „chaotický“ odchod z EU. Je ovšem potřeba udělat ještě hodně práce především v právním rámci u derivátů. Odchod Británie z EU je naplánován na březen 2019.

Řada témat mezi EU a Británií není vyřešena, například budoucí celní uspořádání, regulace produktů či přeshraniční finanční služby.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.