Projekt Severní proud 2 bude zastaven, tvrdí v Kyjevě

Ukrajina dále lobbuje proti německo-ruskému projektu v USA. Předseda ukrajinského parlamentu požadoval od USA zavedení sankcí na firmy, které se na plynovodu podílejí.

Projekt Severní proud 2 se nebude realizovat. Sdělil to předseda ukrajinského parlamentu Andrij Parubij po svém návratu z USA minulý týden, píše článek korespondentky Nězavisimoj gazety v Kyjevě Tatjany Ivženko.

Parubij byl v USA v čele delegace ukrajinského parlamentu a už před odjezdem bylo známo, že Severní proud 2 bude hlavním tématem, o kterém chtějí Ukrajinci v USA jednat. Kyjev je kategoricky proti výstavbě tohoto alternativního plynovodu.

Důvody ukrajinských obav ozřejmil pro deník Nězavisimaja gazeta tím, že plynovod ohrožuje tranzity ruského plynu přes Ukrajinu. Hrozí, že místo plné kapacity 140 miliard kubíků plynu za rok půjde přes Ukrajinu jenom něco mezi 30 až 40 mld. A objem, který bude menší než 50 miliard kubíků, je pro Ukrajinu ekonomicky nevýhodný.

Parubij ve Washingtonu řekl, že projekt plynovodu Severní proud 2 přestavuje „ruskou energetickou zbraň proti celému svobodnému světu“. Předseda ukrajinského parlamentu také řekl, že doufá, že USA tento projekt zablokují a navrhl zavedení sankcí proti společnostem, které se na něm podílejí. Otázka se bude ve Washingtonu zvažovat, píše dále článek, momentálně není nic konkrétního známo.

Povolení ke stavbě nového plynovodu již dalo Německo, Finsko, Švédsko a čeká se na rozhodnutí dánské vlády. Premiér země Lars Lekke Rasmussen při jednání s německou kancléřkou zdůraznil potřebu záruk pro tranzity přes Ukrajinu.

O plynovodu jednal s Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem také ukrajinský prezident Petro Porošenko. Pro německý tisk Porošenko psal, že tento projekt je geopolitickým projektem, který nesouvisí s ekonomickými zájmy. Podle Porošenka naruší jednotu Evropy.

Ruská strana trvá na tom, že se jedná jenom o komerční projekt. Shodli se na tom v květnu v Soči prezident Vladimir Putin a kancléřka Angela Merkelová. Kancléřka také zopakovala, že tranzity přes Ukrajinu budou zachovány v konkrétních objemech.

Ukrajinští experti míní, že skutečný dialog ohledně projektu probíhá nyní v trojúhelníku mezi Ruskem, Německem a USA. Jak článek upozorňuje, americký prezident před rokem při své návštěvě Polska sdělil, že USA jsou ochotny Polsku a dalším zemím pomoci s dodávkami plynu. Ovšem v německém tisku se diskutuje ekonomická nevýhodnost takových alternativních dodávek a nárůst vlivu USA. Zato Polsko krátce po Trumpově odjezdu minulý rok dohody o dodávkách amerického zkapalněného plynu podepsalo. Při té příležitosti mluvil Parubij o tom, že je nutné projekt Severní proud 2 zastavit jako „hybridní zbraň proti Evropě“.

V Kyjevě zatím vymýšlejí, jak projekt přece jen zastavit. Například si všimli slov německého experta Ronalda Hetze, který řekl, že plynovod může být dokončen se zpožděním kvůli problémům s Dánskem a změně trasy Severního proudu 2. Expert také sdělil, že sankce proti společnostem, které se na plynovodu podílejí, by ho sice přibrzdily, ale nezastavily.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – ВАДИМ ЧУПРИНА – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44495143

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.