Strategický dopad ruských „nových“ zbraní je s otazníky

Ke skutečnému hodnocení chybí konkrétnější údaje a vzniká otázka, zda nové zbraně dávají Rusku schopnosti, které by byly z hlediska strategické rovnováhy něčím novým.

Hodně se nyní mluví o nových hypersonických zbraních Ruska (Kinžál a Avangard), které mohou dosáhnout pěti machů, tedy pětinásobné rychlosti zvuku.  Někteří je považují za asymetrické nástroje ke změně hry, protože žádné současné vzdušné a raketové obranné systémy USA a NATO na ně nemají náležitou odpověď a neumí je zachytit. Článek o strategickém dopadu nových ruských zbraní napsal pro Asia Times Emanuele Scima.

Jsou zde i jiné názory, že tyto zbraně nemají okamžitý strategický dopad pro Washington a jeho spojence v krátkodobé perspektivě, protože USA a NATO nemají existující nástroje k tomu, aby porazili Rusko v oblasti jaderných a strategických raketových zbraní.

Dva experti, které oslovili noviny Asia Times, sdělili, že v této fázi je hodnocení dopadů ruských nepotvrzených hypersonických systémů velmi složité.

Kinžál je komplex, který je vypouštěn ve vzduchu, prakticky je to pozemní raketová střela Iskander, která má rozsah 500 km, kterou nese stíhačka MiG-31L nebo bombardér Tu-22M3. Maximální rozsah dopadu je za konkrétních podmínek 2000 km.

Avangard je mezikontinentální balistický raketový systém s klouzavou hypersonickou manévrovací hlavicí. Má mít maximální rozsah 6000 km a minimální 2000 km. Podle informací ruských médií byla letka stíhaček Mig-31K s Kinžály nasazena v Kaspickém moři v dubnu, projektily Avangard budou uvedeny v roce 2019 k užití a budou umístěny v oblasti Dombarovki, na jihozápadě Ruska. Oba systémy mají vylepšit bezpečnost Ruska a odstrašit protivníky, zní oficiální prohlášení ministerstva obrany.

Expert z Primakovova ústavu pro světovou ekonomiku a mezinárodní vztahy Alexander Saveljev říká, že stále chybí konkrétní informace, což neumožňuje udělat ohledně hypersonických zbraní Ruska závěry. Oficiální informace mlčí o přesnosti projektilů Kinžálu a Avangardu. A bez nich se dá těžko hodnotit.

Vedle toho je zde problém s počtem hlavic, které mohou být nasazeny a podle Saveljeva nebude jejich počet dostatečný k tomu, aby změnily strategickou rovnováhu. To platí zvláště pro Avangard, na který se vztahuje stále platná dohoda New START z roku 2010. Omezujícím faktorem bude také ekonomika, míní expert dále.

Saveljev je toho názoru, že Kinžál a Avangard v nejbližší budoucnosti zásadně strategickou rovnováhu nezmění. Mohou ale ovlivnit politickou situaci regionálně, protože pokud se jejich schopnosti potvrdí, dojde k nárůstu obav v zemích mezi Západem a Východem.

Americký odborník z James Martin’s Centrer for Nonprofilation Studies Joshua Pollack je také informacemi o systémech zmaten. Jeho hodnocení zní tak, že pochybuje o tom, že by například Kinžál dal ruské armádě do rukou něco nového, co nyní nemůže. Podle něj se zdá, že Kinžál je exotická zbraň, která ale zapadá do už zavedené úlohy. Příkladem je například modus operandi Ruska v Sýrii, kde už ruská strana dokázala zaútočit na syrské teritorium raketami ze svých lodí. Kinžál tak nepřináší nic nového, jenom rozšiřuje platformu k takovým útokům.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68926277

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.