Souhrn dnešních zpráv !A: Summit čtyř velmocí o Sýrii, rumunské protesty proti korupci a propad evropských bankovních akcií

Podle ministra Sergeje Lavrova se v Ankaře chystá summit čtyř o situaci v Sýrii. Rumunsko znovu protestuje proti sociálnědemokratické vládě a akcie evropských bank se propadly kvůli krizi v Turecku.

Lavrov: V nejbližší době se chystá v Ankaře summit čtyř velmocí o Sýrii

Reuters. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí sdělil, že se pro nejbližší dobu plánuje čtyřstranný summit o Sýrii, který se bude konat v Ankaře. Zúčastní se ho lídři Ruska, Turecka, Francie a Německa.

Lavrov je v pondělí a v úterý na návštěvě v Ankaře, kde bude domlouvat detaily připravovaného summitu s tureckou stranou.

V Rumunsku se opět protestuje proti korupci

Reuters. Tisíce Rumunů se shromáždily během víkendu, aby protestovaly proti sociálnědemokratické vládě a korupci v zemi. Protestující požadovali odstoupení premiérky Viociky Dancilaové.

Nedělní protesty v Bukurešti a dalších větších městech proběhly pokojně. Na rozdíl od prvního dne protestů, kdy došlo ke střetům s pořádkovými silami.

Asi 15 tisíc lidí se sešlo přímo před sídlem vlády. Ze shromáždění se ozývala hesla a slogany jako „Korupce zabíjí. Rezignace!“ nebo „Zloději, zloději!“. Shromáždění se vybavili rumunskými, evropskými vlajkami i vlajkou NATO.

Nejedná se o první případ protikorupčních protestů v Rumunsku. V tomto roce se parlament rozhodl ke změnám trestního zákoníku, který vyvolal obavy také v EU a na ministerstvu zahraničí v USA. Změny zákona nyní leží u rumunského Ústavního soudu.

Předseda sociální demokracie Liviu Dragnea byl odsouzen na tři a půl roku za zneužití úřadu, ale rozhodnutí soudu není pravomocné.

Evropské bankovní akcie se propadly kvůli krizi v Turecku

Reuters. Evropská bankovní akcie se propadly v reakci na rostoucí tureckou hospodářskou krizi. Důvodem je nedůvěra k poskytovatelům půjček, kteří jsou zainteresování svými aktivitami v Turecku.

Bankovní akcie eurozóny se v pondělí propadly o 1,2 %, což je nejnižší číslo za posledních šest týdnů. V Turecku zainteresované evropské banky BBVA, Unicredit a BNP Paribas se propadly v rozsahu mezi 0,9 až 2,6 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.