Souhrn dnešních zpráv !A: Írán tlačí na EU, česká ekonomika rostla a které země mají největší devizové rezervy?

Z Teheránu zní vzkaz, že EU musí dělat pro záchranu jaderné dohody víc. Podle posledních čísel česká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla. Které evropské země mají největší devizové rezervy a jak je na tom Česko?

Írán tlačí na Evropskou unii: dělejte víc

Reuters.  Írán v pondělí sdělil, že Evropská unie by měla zrychlit svoje snahy o záchranu dohody JCPOA z roku 2015. „Evropané a další signatáři dohody se snažili o záchranu dohody…ale tento proces je pomalý. Měl by se zrychlit,“ sdělil mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Kasemí. Jak dále dodal, Írán spoléhá na svoje vlastní schopnosti překovat nové americké sankce.

Evropské země se snažily ujistit Írán o tom, že dostane dostatek hospodářských výhod k tomu, aby dohodu dodržoval i potom, co z ní odešly Spojené státy na základě rozhodnutí prezidenta Trumpa. Ten dohodu považoval za špatnou.

Nové americké sankce vůči Íránu začaly platit na začátku srpna a zaměřují se na obchod ve zlatě a dalších drahých kovech, nákup dolarů a na automobilový průmysl v zemi.

EU udělala kroky k tomu, aby se sankcím USA postavila. Zakázala občanům EU sankce USA dodržovat a umožnila firmám, aby v případě potenciálních ztrát od stran, které odešly z dohody, mohly požadovat odškodné.

EU, Rusko a Čína tvrdí, že udělají více pro to, aby podpořily svoje podnikatele v jejich spolupráci s Íránem. Jenže problémem je pro firmy perspektiva potrestání ze strany USA.

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí rostla

ČSÚ. Česká ekonomika vzrostla meziročně o 2,3 %, informuje tisková zpráva Českého statistického úřadu, ze které citujeme a vybíráme. Podle předběžného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 2,3 %.

Růst české ekonomiky pokračoval i ve 2. čtvrtletí. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl podle předběžného odhadu o 0,5 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a v porovnání se stejným čtvrtletím loňského roku vzrostl o 2,3 %. V mezičtvrtletním srovnání si tak ekonomika stále udržuje svou výkonnost, meziročně však došlo kvůli vysoké srovnávací základně k poklesu dynamiky růstu.

Pro pozitivní vývoj ekonomiky měla nadále klíčový význam domácí poptávka. K růstu HDP nejvíce přispěly spotřební výdaje domácností následované investičními výdaji podniků. Kladný příspěvek k vývoji HDP zaznamenal také zahraniční obchod. K tvorbě hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji přispěl zpracovatelský průmysl a odvětví obchodu a stavebnictví.

Zaměstnanost byla ve 2. čtvrtletí o 0,6 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a oproti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 1,9 %.

Evropské země s největšími devizovými rezervami

Statista. Bankovní sektor ve Švýcarsku je rozsáhlý (jeho podíl na HDP je skoro 10 %), proto nepřekvapí, že má tato země největší rezervy cizích měn a zlata – celkem v hodnotě 679,3 miliard dolarů, jak vyplývá z infografiky.  Pro srovnání: HDP Švýcarska je 659,8 mld dolarů. Švýcarská konfederace má více deviz než Rusko a Německo dohromady. Co nás zaujme, je Česká republika na 4. místě s devizami v hodnotě 161 miliard dolarů.

Infografik: Länder in Europa mit den größten Devisenreserven | Statista

Více infografiky najdete na Statista

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.