Trump prý navrhnul, že koupí italský dluh

Návrh zazněl na jednání s italským premiérem Contem. Jeho realizace je ale s otazníky.

Italská média uvádějí, že Donald Trump navrhl, že příští rok nakoupí italský suverénní dluh. (italské dluhopisy jsou pod tlakem od sestavení nové vlády, pozn. redakce). Napsal o tom list Financial Times.

Nabídka zazněla na schůzce Trumpa s italským premiérem Giuseppem Contem minulý měsíc. Na konci tohoto roku nejspíše skončí program Evropské centrální banky, kdy nakupuje ve velkém dluhopisy zemí eurozóny.

Tato politika vedla ke snížení výnosů z dluhopisů, což pomohlo zemím, které mají obtížné fiskální podmínky.

Italské dluhopisy jsou pod tlakem kvůli nové vládě, která plánuje nové výdaje a která má k členství země v eurozóně velmi chladný vztah.

V pátek se desetiletý vládní italský dluhopis obchodoval s výnosem přes 3 %, i když na začátku roku to byly jen dvě procenta. Zvýšily se i výnosy z dvouletých cenných papírů, ty byly dokonce v lednu ještě záporné, nyní jsou přes 1 %.

Výnosy na sekundárním trhu nemají přímou vazbu na italské náklady na půjčování, píší FT, ale ovlivňují významně cenu emisí na primárním trhu.

Není jasné, jak by Trump postupoval, pokud by se skutečně rozhodl nakoupit italský dluh. FED má samozřejmě pobočku, která se zaobírá nákupy, ale FED je nezávislý na prezidentovi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.