Německý ministr zahraničí spolubčanům navrhuje slézt z gauče a otevřít pusu

Němci se mají více aktivně angažovat v obhajobě demokracie a v boji proti rasismu.

Heiko Maas, německý ministr zahraničí, vyčítá Němcům, že jsou v boji proti rasismu moc pohodlní. Musejí se prý více angažovat, aby hájili demokracii (pozn. redakce: článek přinášíme jako typickou reakci německých elit na situaci v Saské Kamenici a dalších městech.)

Němci se podle Maase musejí více zasadit o právní stát a demokracii. Maas říká, že jeho generace dostala svobodu, právní stát a demokracii jako dárek. Nemuseli prý za nic bojovat, berou to za samozřejmost. Bohužel se podle něj v německé společnosti rozšířila pohodlnost, kterou prý nyní musejí Němci překonat.

Vzhledem k situaci v Saské Kamenici Maas přímo úkoluje: je potřeba slézt z gauče a otevřít pusu. Maas je prý také často svými evropskými kolegy tázán ohledně pravicových pochodů. Německo je ohledně pravicového extremismu a rasismu bedlivě pozorováno.

Maas říká, že když je německých ulicích viděno hajlování, pak je to ostuda pro celou zemi. Celá společnost je proto dle něj povolána, aby hájila pověst Německa v zahraničí. Je potřeba se postavit pravicovým extrémistům, není možno se dívat stranou. Jen tak nebudou činy nepřátelské vůči cizincům něco, co Německo trvale poškodí.

Spolková ministryně spravedlnosti Barleyová uvedla, že je potřeba v Saské Kamenici vyšetřit jaké pravicové sítě stojí za demonstracemi. Není možné trpět, aby pravicoví radikálové podkopávali německou společnost.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.