Erdogan chce před německou návštěvou nový začátek

Turecký prezident navštíví Německo a chce ponechat minulosti napětí mezi oběma zeměmi.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan krátce před cestou do Německa nastínil hlavní cíle své cesty. Prioritou je odložit napětí v německo-tureckých vztazích.

První byl německý ministr zahraničí Heiko Maas, když na začátku září odcestoval do Ankary. Turecko zaznamenalo prudké zhoršení vztahů se zeměmi NATO po pokusu o puč v roce 2016. Zatčení opozičních představitelů a také německých novinářů ke zlepšení vztahů nepřispělo. Erdogan se nevyvaroval osočování německé vlády.

Nyní Erdogan míří do Německa, a to na pozvání německého prezidenta. Chce „nechat za sebou“ napětí mezi oběma zeměmi. Fáze předchozích let musí být zapomenuta. Chce také posílit ekonomické vztahy, Erdogan se má setkat s německými podnikatelskými kruhy. Turecký prezident ale není ve snadné pozici, ekonomická situace země není lehká, lira padá vůči dolaru i euru. Vyšší úrokové sazby Erdogan odmítá, i když stejně centrální banka neočekávaně zvýšila hlavní úrokovou sazbu.

Dalšími tématy Erdoganovy návštěvy je členství Turecka v EU a společný postup proti terorismu. Erdogan zopakoval svůj požadavek po silnějším postupu německých úřadů vůči teroristickým skupinám. Turecko především požaduje rozhodný boj proti aktivitám zakázané Kurdské strany pracujících (PKK) a Gülenovu hnutí v Německu. Erdogan právě hnutí kolem Gülena, žijícího v USA, činí odpovědným za pokus o puč v červenci 2016.

Erdogan bude v Německu od čtvrtka do soboty a zúčastní se mimo jiné zasvěcení mešity v Kolíně.

Státní přijetí Erdogana je v Německu terčem kritiky, nejen kvůli turecké represi vůči novinářům. V Německu již proběhla řada protestů, někteří poslanci se ani nezúčastní státního banketu s Erdoganem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.