Bannon vidí Itálii jako centrum politického vesmíru

Podle Trumpova bývalého stratéga je populistická vláda v Itálii „experiment“ s potenciálem změnit globální politiku.

Bývalý stratég prezidenta Trumpa Steven Bannon při své návštěvě v Itálii řekl webu POLITICO, že právě Itálii považuje za „centrum politického vesmíru“. Podle Bannona je současná italská vláda „experimentem, který pokud bude fungovat, změní globální politiku“. Bannon vystoupil na každoroční konferenci italské strany Bratři Itálie.

Bannon je v Evropě, aby podpořil svou bruselskou nadaci s názvem Hnutí, která chce koordinovat a radit evropským pravicovým populistům. Hnutí vzniklo letos v lednu a Bannon o něm hovoří jako o „volném spojenectví“. Liga vicepremiéra Mattea Salviniho už se k Hnutí přidala, zatímco Hnutí 5 hvězd to zvažuje. Bannon při své návštěvě v Itálii podle zpráv jednal s předsedou Pěti hvězd Luigi Di Maiem. Vedle toho, jak píše POLITICO, Bannon už jednal i s dalšími politiky – s německou AfD, se stranou Národní sdružení Marine Le Penové či s Viktorem Orbánem a jeho Fideszem. Ovšem italské Hnutí pěti hvězd je spíše levicové a obává se, že by spojitost s krajně pravicovým Hnutím vedla k odcizení jeho voličů.

Bez ohledu na to měl Bannon v Itálii pro obě strany vládní koalice jenom slova chvály. Řekl, že doufá, že italský model, který přivedl do vlády populisty z pravého i levého spektra, se zopakuje v USA a ve Velké Británii. „Budete muset hledat kompromisy…na jedné straně máte garantovaný příjem, na druhé rovnou daň, obě strany dostanou to, co chtějí a mohou se  posunout dál“. Ovšem v případě „jádrových hodnot“, migrace a národní suverenity pro Ligu a „crony capitalism“ (kapitalismus pro přátele) a transparentnosti pro Hnutí pěti hvězd, se podle Bannona kompromis dělat nedá.

POLITICO si dále všímá toho, že uplynulou neděli se Steve Bannon vydal na návštěvu Prahy a pak do Budapešti, kde měl jednat s krajně pravicovými politiky, včetně Orbána.

Ilustrační obrázek: Autor – Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America – Steve Bannon, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56638795

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.