Bulharská novinářka zavražděna

Zatím není jasné, zda smrt souvisí s tím, že se žurnalistka věnovala tématu dotačních podvodů s evropskými penězi.

V bulharském městě Russe byla znásilněna a zabita moderátorka lokální televizní stanice, její mrtvola byla nalezena v parku. V posledním vydání investigativního pořadu „Detektor“ se moderátorka Viktorija Marinova zabývala podvody souvisejícími s evropskými dotacemi. Do pořadu pozvala novináře z Bulharska a Rumunska, kteří prováděli rešerše ohledně podvodů s evropskými penězi.

Zatím není jasné, zda vražda Marinové s její profesní činností souvisí. Policie prověřuje jak osobní, tak profesní motivy činu.

Vraždu Marinové, která byla zbita, znásilněna a uškrcena, budou vyšetřovat ti nejlepší kriminalisté, ujistil předseda vlády Borisov.

Investigativní žurnalisté, kteří píší pro web bivol.bg, nyní požadují policejní ochranu pro kolegy Marinové.

Podle údaje organizace Reportéři bez hranic dochází ve světě každý týden k zavraždění jednoho novináře. Evropské případy zahrnují smrtelný pumový atentát na maltézskou investigativní novinářku Daphne Galiziu v říjnu 2017 i vraždu slovenského novináře Kuciaka v únoru 2018.

Bulharsko je, co se svobody tisku týká, celosvětově na 111. místě a má nejhorší hodnocení všech zemí EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.