Rok rakouské koalice: lidovci mají 34 %, Svobodní se drží na svém

Jak si vede vládní koalice v Rakousku rok od parlamentních voleb?

Rakouský list Kurier přináší informace o popularitě rakouské koalice, která spojila rakouské lidovce (ÖVP) a stranu Svobodných.

Volby 15. října 2017 byly historické, píše Kurier. Zelení to nezvládli, nedostali se do Národní rady. Jejich odštěpek „Liste Pilz“ pojmenovaná po bývalém členu Zelených, ale ano. Významné zisky zaznamenali lidovci a právě Svobodní, sociální demokraté se udrželi na 26,8 %.

I o rok později to vypadá podobně. Navzdory historické zkušenosti u minulých vlád, či navzdory sporným reformám jako je flexibilizace pracovní doby (12 hodinový pracovní den) mají koaliční strany nadále vysokou podporu.

Svobodní jsou menší koaliční partner a více méně si drží svou podporu, kolem 26 %. Ovšem lidovci masivně posílili, protože nyní by je volilo 34 % voličů.

Navíc, uvádí dále článek Kurieru, více než polovina dotazovaných, tedy 58 % je s vládou tyrkysové a modré spokojena (pozn. redakce, lidovci za Kurze začali používat tyrkysovou barvu místo černé, Svobodní se klasicky drží své modré).

S vládou jsou dokonce spokojeni i někteří voliči sociální demokracie či Zelených. Naopak, asi šest procent voličů lidovců jsou s nimi nyní „spíše nespokojeni“, u voličů Svobodných to platí o 3 procentech.

S nejmladším kancléřem tzv. druhé republiky je spokojeno 59 % všech dotazovaných, Kurz má tím pádem větší oblibu než vláda sama.

Jak ukazuje průzkum, s rostoucím věkem stoupá spokojenost s Christianem Kurzem. Například 65 % důchodců si jeho politiku pochvaluje. Vicekancléř Heinz-Christian Strache se pak u této skupinu těší oblibě ve výši 44 %. Strache jako předseda Svobodných se těší největší popularitě u skupiny pod padesát let. Celkově je se Strachem spokojeno 45 % dotazovaných.

Strache si nikdy neodpustí říct, do jaké míry se lidovci „inspirovali“ programem Svobodných, takže v den voleb uvedl, že program Svobodných volilo 60 % voličů. Ve vládě se ovšem podle dotazovaných prosazují spíše lidovci (41 %), Svobodní méně (33 %).

Je zajímavé, že příznivci opozice si myslí, že ve vládě mají větší vliv právě Svobodní (55 %), kdežto sami příznivci Svobodných si to myslí jen ze 40 %.

Souhlas s prací vlády souvisí s tím, jak pracuje opozice. Vládní strany profitují z toho, že Kern se stahuje z politiky (pozn. redakce Kern je bývalý sociálnědemokratický kancléř, nejdříve se stáhl jako předseda strany a pak stáhl i svou kandidaturu do špiček EU). To sociální demokracii poškodilo.

SPÖ se s novým vedením jen těžko udrží na 26 %, píše list Kurier.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.