K čemu může vést nespokojenost s dolarem?

Současná politika Donalda Trumpa může vést k urychlení vzniku měnového rivala americkému dolaru.

Americký profesor Barry Eichengreen píše o tom, že aktuální kroky prezidenta Donalda Trumpa mohou urychlit vznik skutečného rivala vůči americkému dolaru.

Sankce proti Íránu mohou mít i tu podobu, že firmy, které by chtěly obchodovat s Íránem, budou mít zablokovaný přístup k americkým bankám. Jenže právě tento krok může urychlit pád dolaru jako globální měny.

Unilateralismus Trumpa silně mění svět – a navíc nezvratně, myslí si Eichengreen. Podkopává multilaterální instituce, jiné země už nepovažují USA za spolehlivého aliančního partnera a cítí možnost rozvíjet své vlastní geopolitické kapacity.

Trumpova administrativa nyní oslabuje globální roli dolaru. Hrozba odpojení od amerických bank je vážná, protože právě tyto banky jsou hlavním zdrojem dolarů pro přeshraniční transakce. Podle SWIFT jsou dolary používány téměř v polovině přeshraničních transakcí, což je nepoměr vzhledem k váze USA ve světové ekonomice.

Německo, Francie, Británie a Rusko a Čína představily plán na obejití dolaru i amerických bank. Možná je to silné slovo, zatím toho moc nevíme, píše Eichengreen, ale jde obecně o finanční nástroj, který by byl vlastněn a organizován danými vládami a který by byl používán pro transakce mezi Íránem a zahraničními firmami.

Asi by se používaly eura, ne dolary, a pokud tento nový systém obejde i SWIFT, pak bude těžké, aby USA vystopovaly transakce mezi Íránem a zahraničními firmami.

Eichengreen se ptá, zda je to skutečně reálné. Odpovídá, že technické překážky nejsou, ale Trump bude bezesporu zuřit. Jeho reakce bude zavedení dalších cel, proti zemím, které se mu postaví. To je cena za politickou nezávislost, tvrdě píše Eichengreen.

Takže, když bude tato lekce pochopena, půjdou i další země pryč od dolaru. Jenže dolar je široce používán, proto je to tak těžké. Banky a firmy používají dolar, protože ostatní banky a firmy používají dolar a očekávají, že to budou dělat i ostatní. Takže přesun k další měně, bude vyžadovat koordinovanou akci, tvrdí Eichengreen. Ale když do toho jde Francie, Německo i Británie, pak se to nedá vyloučit, píše americký ekonom.

Je potřeba se vrátit do minulosti a pochopit, jak vůbec začala prominence dolaru. Před rokem 1914 žádnou mezinárodní roli nehrál. Byl to geopolitický šok a institucionální změna, která změnila status dolaru. Byla to 1. světová válka, která pro neutrální země znamenala potíže v transakcích s britskými bankami. V USA vznikl Federal Reserve Act, který vytvořil orgán, který zlepšil likviditu trhu v dolarových úvěrech, a americké banky poprvé směly působit v zahraničí. A od dvacátých let začal americký dolar dohánět a předhánět britskou libru.

Tento precedent nám říká, že stačí 5-10 let, kdy by mohly USA ztratit své „nezasloužené privilegium“, tedy možnost vydávat hlavní světovou měnu. Neznamená to, že banky a firmy se zcela začnout vyhýbat dolaru. Americké finanční trhy jsou velké a likvidní a nejspíš takové i zůstanou. Americké banky mají globální působnost. Navíc budou firmy při transakcích s USA dolary dál používat.

Ale v éře amerického unilateralismu, se budou chtít krýt. Pokud geopolitický šok, který Trump způsobí, bude znamenat institucionální inovaci, která může vést k rozšíření eura, pak může být transformace hladká. Írán by za ropu dostal eura, ne dolary a za eura nakoupí dovozy. Centrální banky budou mít menší motivaci držet dolar. Pokud se toto stane, již nebude cesty zpět, říká Eichengreen.

Koneckonců, jeden z důvodů zavedení eura bylo vymanit Evropu z nadměrné závislosti na dolaru. Čína se snaží z podobných důvodů provést rozšíření jüanu. Zatím to nejsou závažné úspěchy, jenže tím, jak jim Trump neustále hrozí tresty, pak jim ironicky pomáhá dosáhnout jejích cílů.

Navíc ještě ke všemu promrhává americkou sílu. Kdyby pracoval s Evropany a Číňany, pak by mohl vyhrožovat Íránu a firmám, které tam fungují s efektivními sankcemi – tedy kdyby byl důkaz, že Írán dohodu porušuje. Jenže k té spolupráci byla přesně ta íránská dohoda, ze které se Trump stáhnul, vytvořena.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.