Maďarsko zakázalo bezdomovectví. Ústavně

Vláda zákon hájí tím, že bude zachraňovat lidské životy. Kritici ale upozorňují, že se jedná o kriminalizaci chudoby.

Maďarská vláda Viktora Orbána se rozhodla vyřešit chronický problém bezdomovectví, který maďarskou společnost trápí léta a byl dlouho ignorován, zákonem, který zakazuje bezdomovectví, tj. pobývání na veřejných prostorech. K jeho přijetí mohlo dojít až poté, co byla změněna maďarská ústava, protože zákon doposud odmítal Nejvyšší soud země jako protiústavní. V maďarské ústavě se ale podařilo prosadit paragraf, který pobyt na veřejném prostoru zakazuje.

Vláda zákon hájí tím, že bude zachraňovat lidské životy. Kritici ale upozorňují, že se jedná o kriminalizaci chudoby. Zákon vstoupil v platnost v pondělí. Říká mimo jiné, že bezdomovci, kteří leží nebo sedí se svými věcmi, představují životní styl ve veřejném prostoru. Na výzvu policie mají prostor opustit a jít do ubytovny, v opačném případě mohou být automaticky potrestáni tzv. veřejnými pracemi. V případě odmítnutí veřejných prací mohou být zadrženi, nebo dokonce odsouzeni k odnětí svobody. Policie má také právo bezdomovcům zabavit nebo zničit jejich osobní věci a bezdomovci pak budou muset uhradit náklady.

V Maďarsku zákon kritizuje celá řada občanských nevládních organizací, které ho vidí jednak jako nelidský a jednak jako něco, co problém bezdomovectví ve skutečnosti neřeší. V Budapešti se konalo několik protestů pod heslem „chudoba není zločin“. Zákon proti bezdomovectví také figuruje ve zprávě Evropského parlamentu, která je k současné vládě v Budapešti velmi kritická a stala se podkladem pro požadavek potrestání Maďarska dle článku 7 Smlouvy o Evropské unii.

Vláda kritiku odmítá. Podle náměstka ministra pro lidské zdroje Bence Retvariho bude zákon zachraňovat lidské životy, protože zabrání tomu, aby bezdomovci umrzali na ulicích. Podle Retvariho jsou cestou z bezdomovectví ubytovny, kde bezdomovci dostanou oblečení, nabídky k práci a sociální poradenskou pomoc.

Podle odhadů je v Maďarsku 30 tisíc bezdomovců, většina z nich žije na ulicích hlavního města Budapešti. Podle vlády je k dispozici 19 tisíc míst v ubytovnách, které spravuje stát. Dále pak je na 11 tisíc míst v těch, které patří do péče nevládních organizací. Mnoho bezdomovců ale dává přednost životu na ulici, ubytovny jsou přelidněné a neposkytují dostatečnou pomoc.

Jeden z kritiků a provozovatel ubytovny pro bezdomovce, metodistický kněz Gabor Ivanyi, považuje tento zákon za amatérský, je to jako by zákon o zdravotní péči zakazoval lidem onemocnět, říká.

Zákon dává maďarské policii značné pravomoci při jeho naplňování, nicméně zatím není jasné, jak daleko v praxi policie zajde. V nezávislých maďarských médiích se ale spekulovalo o plánech na velké policejní zátahy v Budapešti během tohoto týdne. Kritici zákona našli vlastní způsob vyjádření protestu – sami si lehají na kartonové desky v ulicích Budapešti v místech, kde bezdomovci pobývají.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.