Brazílie s důvěrou směřuje k tržním reformám

Investoři a trhy zvolení Bolsonara prezidentem Brazílie vesměs vítají jako dobrou zprávu. Čekají od něj „skutečně“ liberální politiku.

Pozn.red.: Následující článek přinášíme, abychom ukázali, jak vlivné noviny jako Financial Times informují o tom, že se v největší latinskoamerické zemi dostal k moci novodobý fašista. Čtenáři si mohou povšimnout nadšení z jeho “tržních reforem”.

Na úvod si Financial Times (vydání 30/10/2018) stěžují, že historické vítězství “radikálně pravicového” kandidáta přivodilo šok jeho podporovatelům z řad finančních trhů. Prý navrhnul, aby centrální banka stanovovala cíl pro brazilský kurz, což ekonomové hodnotí jako katastrofu. Volně plovoucí měna je pro Brazílii skvělá, protože kurz absorbuje vnější šoky. Bolsonarova zmínka o cílech na dolar, inflaci a úrokové míry ukazuje míru rizika jeho prezidentství, píše článek.

Investory si Bolsonaro získal, pochvalují si FT, protože chce zavést ortodoxní (tím se myslí neoliberální pozn.red.)  liberální reformy. Jenže jeho minulost je korporativistická, často volil proti reformám. Jeho konverze k liberální ekonomice je něco jako jeho přechod k evangelismu.

Investoři jsou z jeho vítězství nadšeni. Akciový index Bovespa se dostal na rekordní výši.

Jenže Brazílie je ve špatném stavu, uvádí FT dále. Stále se nemůže zcela vymanit z nejhorší recese v historii, nezaměstnanost je kolem 12 %. rozpočtový deficit je zhruba 7 % a veřejný dluh se blíží 80 %. A co je ještě horší, stěžují si FT, Brazílie hodně vydává na mzdy a na penzijní systém, který pomáhá státním zaměstnancům. Investoři se rovněž těší, že si Bolsonaro do vlády vezme Paulo Guedese z chicagské ekonomické školy, který hlásá, že společnost potřebuje hlavně pořádek.

Už se vyjádřil, že prioritou bude penzijní reforma, omezí státní privilegia a plýtvání, počet ministerstev bude snížen na polovinu, daně budou brutálně zjednodušeny. Guedes se možná stane tzv. superministrem, tj. bude mít na starosti finance, plánování a mezinárodní obchod.

Guedes tvrdí, že když se odstraní pokřivení, má před sebou země tři až čtyři roky rychlého růstu. Připravuje masivní privatizační program, který by měl pomoci splatit dluh. Byznysmeni si ale nejsou jisti, zda zavedení jeho návrhů nepovede k ještě většímu sociálnímu rozdělení.

Někteří se ale Guedese obávají, je totiž vyšetřován kvůli svým obchodům se státním penzijní fondem. On sám tvrdí, že se jedná o špinavou politickou kampaň.

Guedes všechny „uklidňuje“ tím, že vláda bude spojenectvím středu a pravicových sil, prý to nebude „ultraliberální“ program. Investoři (v článku se to neustále opakuje) doufají, že po letech Brazílie konečně zavede skutečně liberální program.

Ví, že se jedná o nepopulární kroky, které vyžadují pevné vůdcovství a organizační schopnosti, a hlavně schopnost přesvědčit Kongres – a právě tam je velký otazník, tvrdí ekonom z Goldman Sachs.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.