Katar je kvůli sankcím na Írán v těžké pozici

Důvodem je americká politika vůči Íránu, která nedává prostor pro neutralitu.

Nick Butler píše pro Financial Times, že sankce vůči Íránu budou mít širší regionální dopad.

Uvalením nových sankcí se roztočilo další kolo sporů mezi USA a Íránem. Mimo jiné tyto sankce ovlivní i Katar, který nemá špatné vztahy s USA a zároveň nemusí milovat Írán, ale je svým způsobem závislý na obou.

Donald Trump z dohody s Íránem, kterou uzavřel jeho předchůdce Barack Obama, udělal klíčové téma. Stažení se z dohody doprovodil sankcemi a nikoho nenechal na pochybách tweetem, že „ti, kteří chtějí dělat obchody s Íránem, nebudou dělat obchody s USA“. Dopady jsou jasné, třeba stažení se francouzského Totalu z íránského trhu.

Katar je jednou z nejmenších zemí Blízkého východu, ale také jednou z nejbohatších. Leží na obrovských zásobách zemního plynu a je známý především vývozem zkapalnělého zemního plynu (27 % celosvětových exportů LNG).

Katar byl nucen prohloubit své vztahy s Íránem, paradoxně právě kvůli blokádě vedené Saúdy. Uzavření vzdušného prostoru i pozemní hranice se Saúdskou Arábií mělo Katar donutit k přerušení vazeb s Íránem, jenže to dopadlo přesně opačně.

Mezi oběma zeměmi kvete obchod, přes přístav Bušer jsou dodávány potraviny a Katar může za poplatek využívat i íránský vzdušný prostor.

Je to další z řady selhání saúdského korunního prince Mohameda bin Salmána.

Jenže v Kataru se nachází velká americká základna a sankce proti Íránu teď situaci komplikují. Katarská závislost na Íránu nezahrnuje jen pomoc při překonání blokády, ale také společné vlastnictví významného pole zemního plynu.

Logické by bylo, navrhuje Butler, aby USA donutily Saúdskou Arábii blokádu ukončit, ale ani tak nelze očekávat, že se Katar automaticky postaví proti Íránu. Vysocí představitelé Kataru se už nechali slyšet, že budou pro civilní lety dále využívat íránský letecký prostor a že se do žádné akce proti Íránu nezapojí.

Rizika jsou velká, pokud by se Katar přidal jasně na stranu USA, pak by to ohrozilo těžbu zemního plynu, oživilo spory o rozdělení polí s Íránem a Katar by nemusel dosáhnout svého cíle navýšení těžby a exportu LNG.

USA stále opakují, že chtějí dostat Írán pod značný tlak. Katar sice není cílem amerických akcí, ale velmi lehce by se mohl stát jejich první obětí. Na Blízkém východě není pro neutralitu místo, píše Butler.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.