Mexický prezident Obrador slíbil ve svém inauguračním projevu radikální změnu

Nový levicový prezident Mexika slíbil při inauguraci do úřadu slíbil zemi radikální změnu.

V sobotu 1. prosince se oficiálně novým prezidentem Mexika stal levicový politik, Andres Manuel López Obrador, známý také pod zkratkou AMLO.

Obrador slibuje radikální změnu pro zemi, která trpí chronickou chudobou, obrovskou kriminalitou i korupcí. Obrador uvedl, že jeho administrativa změní „katastrofální dědictví neoliberálních vlád.“

Ve svém projevu řekl, že „od teď už probíhá transformace, řádná a mírová. Ale radikální zároveň.“ Obrador je první levičákem za celou generaci, který se dostal do funkce mexického prezidenta.

Nový prezident slibuje boj proti korupci, chce navýšit veřejné výdaje a investice. Postěžoval si, že je předchůdce Enrique Peña Nieto způsobil pokles těžby ropy tím, že otevřel energetický sektor soukromým investorům.

Země není v dobrém stavu a Obradora čekají velké problémy. Podobně jako předchůdce i on dává na první místo především bezpečnost. Jen v roce 2017 došlo v Mexiku k 25 000 vražd. AMLO vede také skrovný život, i jeho příjezd na inauguraci byl skrovný, což bylo v příkrém kontrastu s opulentním životním stylem jeho předchůdců. Obrador otevřel rezidenci svého předchůdce veřejnosti a slíbil úspory i tím, že bude žít v apartmentu v prezidentském paláci.

Předchůdce Nieta už přiletěl ze summitu G20 z Buenos Aires, jeho letadlo Boeing Dreamliner chce Obrador prodat.

Ilustrační obrázek: Autor – Eneas De Troya from Mexico City, México – AMLO en el Zócalo después del primer debate, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24676713

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.